grissini en witte-bonensoep met salie uit Greendelicious Kruiden, Natascha Boudewijn

In Greendelicous Kruiden van Natascha Boudewijn proef je haar liefde voor de natuur en voor de Italiaanse keuken.

Deze week schreef ik een recensie die je hier kunt lezen. De eerste recepten die ik maakte? Witte-bonensoep met salie en grissini. Conclusie:dat smaakt naar meer!


Voorgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2 personen

recept grissini

1 zakje droge gist (7 g)
1/8 tl suiker
300 g bloem
1/2 tl zout
1 el olijfolie
klein bosje platte peterselie (15 g)
2 tenen knoflook
1/8 tl karwijzaad (°)

recept witte-bonensoep met salie

1 blik cannellini (450 g)
1/2 liter groentebouillon
12 salieblaadjes
1 ui
25 g roomboter
versgemalen zwarte peper
2 el mascarpone of room
zonnebloemolie om te frituren
4 tenen knoflook

Begin met de grissini.
Verwijder de peterselieblaadjes van de steeltjes en hak ze heel fijn. De steeltjes kun je nog gebruiken in een ander gerecht (bijvoorbeeld groentebouillon).
Meng in een kom 175 - 200 ml lauwwarm water goed met de gist en suiker. Voeg dan de helft van de bloem, de olie en het zout toe aan het gistmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg de fijngesneden peterselie en het karwijzaad toe, knijp de knoflooktenen erin uit en doe er flink wat versgemalen peper bij. Meng alles goed, voeg dan de rest van de bloem toe en breng het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het stevig en elastisch aanvoelt. Laat het vervolgens rijzen op een warme plek waar het niet tocht.
Verwarm de oven °) voor tot 225 graden. Halveer de deegbol. Strooi wat bloem op het werkvlak en rol de eerste bol uit tot een vlak van ca. 1/2 cm dik. Snij er repen van en leg die, een beetje gedraaid, op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je een grote oven hebt, kun je direct de andere bol tot stengels verwerken (anders moet je in twee porties bakken). Bak de stengels 15 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn.
Halverwege even omdraaien.

(°) Ik gebruikte een tl, ik heb de indruk dat 1/8 tl een zetfout is
(°°) Ik gebruikte de heteluchtfunctie van mijn oven, 175 graden en bakte de stengels een krap kwartier.

Terwijl het deeg voor de grissini rijst, bereid je de soep.
Snij de ui fijn en smelt de boter in een soeppan. Fruit er de ui glazig in. Voeg de bonen (inclusief het vocht) (°), 3 salieblaadjes en de bouillon toe en laat 5 minuten koken. Zet apart.
Verhit de zonnebloemolie en frituur de overige salieblaadjes er ca. 2 minuten in tot ze lichtbruin zijn. Laat op keukenpapier uitlekken.
Zet het vuur uit, snij de knoflooktenen in niet te dunne plakjes en frituur die ook, maar iets korter. Laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de mascarpone of room toe aan de soep en pureer met de staafmixer tot schuimend. Breng op smaak met flink wat zwarte peper. Proef zelf vooral of het naar je zin is!
Verwarm opnieuw en dien op met de gefrituurde blaadjes salie en knoflook.

(°) Ik had geen verse groentebouillon en heb mijn zelfgemaakte porcinibouillonblokken  gebruikt. In plaats van het vocht uit het blik met bonen heb ik hetzelfde gewicht gewoon water toegevoegd. Anders wordt de soep door het gebruik van bouillonblokken te zout.

Muziek terwijl u werkt:
Luce, Elisa

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen