Greendelicious Kruiden, Natascha Boudewijn

Verse kruiden. Zonder deze smaakmakers zou het maar een dorre boel zijn in de keuken. Daarom heb ik ze ook altijd in huis!
Maar niet in mijn tuin...

Al jaren droom ik stiekem van een kruidentuintje. Ook al heb ik geen groene vingers. En laat ik alle planten verdorren.

Er gloort hoop! Voor iedereen die geniet van de onovertroffen smaak van verse kruiden maar van tuinieren nog geen kaas heeft gegeten.

Afgelopen week las ik Greendelicious Kruiden. Het is een prachtig vormgegeven boek met harde kaft en leeslint. Auteur Natascha Boudewijn beschrijft hoe ook beginnende tuiniers zelf kruiden kunnen kweken. En hoe deze kruiden gebruikt kunnen worden in de keuken.
Bekende kruiden, zoals rozemarijn, salie en peterselie passeren de revue, maar ook onbekende smaakmakers zoals de dropplant, Barbarakruid en Kaapse knoflook komen aan bod.

Natascha kookt uitsluitend met seizoensproducten, zoals dat niet zo gek lang geleden gebruikelijk was. De schrijfster volgt het ritme van de natuur zowel in de keuken als in haar boek.
In het eerste gedeelte, lente & zomer, pronkt de goudsbloem in bijvoorbeeld de champagnerisotto met bloemen, verfrist munt een peperonata en geeft basilicum dat beetje extra aan polpettine van aubergine.
Blote ravioli met spinazie en salie, gnocchi van wortelpeterselie en het taartje van eekhoorntjesbrood en dragon staan natuurlijk in het gedeelte herfst & winter.

Boudewijn gebruikt ingrediënten die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn. Op die bijzondere verse kruiden en eetbare bloemen na dan. Maar die ga je nu juist zelf kweken!
De schrijfster geeft een aantal ovengerechten, maar vertelt er niet bij welke oven ze gebruikt. Met hetelucht-functie of juist niet? Helaas voelt niet iedereen op z'n tuinlaarzen aan hoe de oven correct moet worden ingesteld. Een kwestie van uitproberen, erbij blijven, eventueel bijstellen en een notitie in de kantlijn zetten.
Verder zijn de receptbeschrijvingen heerlijk eenvoudig en beknopt. Geen fact sheets, maar leidraden. Lekker zelf proeven en volop ruimte voor eigen inbreng!

De recepten zijn bijzonder smakelijk en laagdrempelig, voor iedereen die van groente houdt.
Daarom vind ik het wel wat jammer dat er welgeteld 41 recepten staan in dit leerzame kruidenkookboek. In mijn ideale Greendelicious Kruiden hadden wat minder, overigens prachtige, algemene seizoensfoto's gestaan en wat meer (9 stuks?) recepten.
Ach, voor deze prijs mag ik eigenlijk niet zeuren. We wachten gewoon vol ongeduld Natascha's nieuwe boek af!
En nu ga ik onmiddellijk kruiden kweken. Op mijn eigen vensterbank.

Zie ook op deze blog twee recepten uit Greendelicious Kruiden. Voor witte-bonensoep met salie en grissini klik je HIER.

Titel: Greendelicious Kruiden
Auteur: Natascha Boudewijn
Verschijningsdatum: oktober 2013
Prijs: € 18,95
ISBN: 978 902 301 392 1
Gebonden / 176 pagina's
Uitgever J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV

Italiaans koken met Antoinette heeft het boek Greendelicious Kruiden ter recensie ontvangen van Uitgeverij Becht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.