worstjes op de wijze van de wijnboer uit Gereons Keuken Thuis

Denk je aan Gereon, schrijver van Gereons Keuken Thuis, dan denk je aan écht eten. Met roomboter, vlees, wijn en soms zelfs een schepje kristalsuiker.
Associeer Gereon niet met cupcakes of andere moderne onzinnigheden!
Niet voor niets is Gereon oprichter van de ACBM, de Anti Cupcake Behaviour Movement. Een beweging die gefröbel met eten bestrijdt.
Ik testte maar geen nagerecht en koos Gereons worstjes op de wijze van de wijnboer.

Nu puilt de Valpolicella uit van de wijnboeren, maar deze saus zouden zij nooit presenteren bij worst.
Ik ben er heilig van overtuigd dat Gereon dacht aan een Franse wijnboer toen hij dit gerecht ontwikkelde, ook al adviseert hij om er een stevige Chianti bij te drinken (* zie naschrift). In Italië worden hartige, warme gerechten zelden of nooit gecombineerd met zoet, warm fruit.

Het was hartverwarmend, ook al gebruikte ik maar de helft van de ingrediënten die Gereon aangeeft in het boek. Het was voldoende voor vier personen. De door mij gebruikte ingrediënten waren:

recept salsiccia coll'uva, worstjes uit Artusi

75 ml olijfolie
1 el verse rozemarijnnaalden
1 tl anijszaad
1 tl venkelzaad
peper
500 g varkenssausijzen van de slager
400 g druiven, wit en blauw gemengd
125 ml rode wijn
platte peterselie

Verwarm de olie in een steelpan op laag vuur. Hak de rozemarijn grof. Voeg rozemarijn, de anijs- en venkelzaadjes en een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe. Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten trekken. Je krijgt zo een aromatische olie.
Prik met een vork de varkensworstjes in en wel deze vijf minuten in heet maar niet kokend water.

Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden. Doe de worstjes op een bakplaat of in de braadslee en bestrijk deze met de aromatische olie. Voeg de druiven toe. (Zoals je op de foto kunt zien gebruikte ik hele kleine rode druiven, rondinelle. Zelf geplukt in de wijngaard!)

Rooster de worstjes 25 minuten in de oven en draai ze na een minuut of tien om. De druiven zullen barsten.

Als de worstjes gaar zijn kunnen ze van de bakplaat gehaald worden. Schraap de bakresten en de druiven van de bakplaat/uit de braadslee en doe in een pan. Voeg de rode wijn toe en kook de saus iets in.

Serveer de worstjes in een schaal met de druivensaus eroverheen en wat gehakte peterselie.
Geef bij dit gerecht een lauwwarm boerenbrood.

Eerder verscheen mijn recensie van Gereons keuken thuis HIER.

Muziek terwijl u werkt:
Les bourgeois, Jacques Brel

Naschrift 29/10/2013: Gereon vertelde me dat het recept wel van Italiaanse origine is. Zijn recept is een vereenvoudigde en sterk aangepaste variant op Salsicce Arrostite l'Uve al Vinaio uit Thousand days in Tuscany van Marlena de Blasi. 
Ik heb er meerdere schrijvers op nageslagen, waaronder Claudia Roden, Elizabeth David en Clifford Wright. Niks te vinden! Maar Artusi maakte al melding van dit recept. Hij noemt het "salsiccia coll'uva". Dus de wijntip van Gereon is helemaal op zijn plaats!

1 opmerking:

  1. ACBM ... ik sluit me hierbij aan. Géén gefröbel met ons eten. Anijs en venkel in worst is voor mij toch wel het ultieme Italiaanse! Chianti an sich is niet mijn favoriet. Te hard vaak.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.