radicchio-notenbroodjes

De herfst is diep doorgedrongen tot in het hart van de Valpolicella.
Het leven van menig dorpsgenoot draait op dit moment om druiven.
Tractoren vol rijden af en aan naar de 'cantina sociale', de wijncoöperatie.
Grijze wolken hangen zwaar in de lucht en de geur van most is bedwelmend...

In Huize Italiaans koken met Antoinette spelen ook andere vruchten en groente een rol: granaatappels, kastanjes en walnoten, broccoli, borlotti en radicchio rosso. Met deze riemen roeien door het nieuwe seizoen vinden wij zo erg nog niet!

Wij laten de regen drenzen en de boeren oogsten. We hakken herfstbladeren fijn en bakken er broodjes van.

Radicchio-notenbroodjes zijn bijzonder met een stukje taleggio, een lik robiola of andere kaas. Lekker naast een hartverwarmende pompoen- of bietensoep.
En met boter en jam smaken ze ook prima!

recept radicchio-notenbroodjes

100 g radicchio rosso
50 g gepelde walnoten
25 g verse biergist, van de Turk, een enkele supermarkt of een ouderwetse bakker
100 g (geen ml) melk, lauw
100 g (geen ml) water, lauw en liefst bruisend om het rijzen te bevorderen
1 ei
5 g suiker (een flinke theelepel)
1 el maïsolie
6 ons tarwebloem en wat extra voor het werkblad
5 g zout (een theelepel)

Zelf brood bakken is erg leuk maar meestal vergt het wat oefening. Blijf in de buurt van je oven en houd het bakproces goed in de gaten.  Zo leer je het deeg en je oven kennen.

Los de gist op in de helft van de lauwe melk.
Was en droog de radicchio en hak de blaadjes fijn.
Hak de walnoten grof.
Strooi de bloem op een werkblad en maak er een kuiltje in. Doe hierin de met lauwe melk aangemengde gist.
Strooi het zout aan de kant. 
Voeg dan het ei, suiker,  olie, de rest van de lauwe melk en het water toe. 
Kneed alles flink door elkaar totdat er een soepel deeg ontstaat.
Voeg de noten en de radicchio toe en kneed totdat  radicchio en noten goed verdeeld zijn over het deeg.
Bestrooi het werkblad met wat extra bloem.
Vorm 12 broodjes en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Schuif de bakplaat in de oven en laat de broodjes daar rijzen tot ze ongeveer twee keer zo groot zijn. Er moeten belletjes zichtbaar zijn en het deeg moet sterk naar gist ruiken.
Verwarm de oven niet voor maar laat de broodjes 25 minuten bakken op 200 graden middenin de heteluchtoven.
Als de broodjes te bruin worden dek  je ze af met bakpapier en je draait de temperatuur terug naar 175 graden.
Controleer met een prikker of het brood gaar is. De prikker moet droog uit het brood komen.

Muziek terwijl u werkt:

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen