porcini-bouillonblokken zelf maken

Mijn schoonbroer, tegenwoordig kok van beroep, vertelde mij eens wat hij zag en rook toen hij werkte in een fabriek waar onder andere bouillonblokken werden gemaakt.

Ik zal niet in detail treden, maar dat was het moment waarop ik besloot voortaan zelf mijn bouillonblokken te maken.

Vleesbouillonblokken maak ik zelf, maar ook porcini-bouillonblokken zijn van eigen makelij. Bouillonblokken maken is namelijk niet moeilijk en ... je weet wat erin zit en je ruikt dat het goed is! En omdat porcini-bouillonblokken in Nederland niet altijd even makkelijk te krijgen zijn zou ik zeggen, sla je slag!

Lekker in risotto, sauzen, stoofpotjes, soepen en alles wat wel een hartige smaakversterker kan gebruiken!

recept voor ongeveer 550 gram porcini-bouillonblokken

40 g gedroogde porcini
450 g verse groenten, verse kruiden en een klein deel droge kruiden, zoals:
 • ui, sjalot, knoflook, wortel, venkel, prei, bleekselderij 
 • oregano, salie, rozemarijn, tijm, platte peterselie, majoraan
 • zwarte peperkorrels, venkelzaad, komijn, korianderzaad
300 g grof zeezout
30 g witte wijn
1 el olijfolie

Meestal gebruik ik wortel, ui en bleekselderij als basis maar kijk wat je in huis hebt en verwerk je resten.
Hak de groenten, kruiden en porcini heel fijn in een keukenmachine.
Doe dit mengsel in een pan met dikke bodem.
Doe zout, wijn en olijfolie erbij en roer dit even door.
Laat het water in het mengsel langzaam verdampen op klein tot matig vuur onder voortdurend roeren.
De bouillonblokken zijn klaar na ongeveer 40 - 45 minuten als je er in de pan met behulp van je houten lepel een veerkrachtige, samenhangende bal van kunt rollen. Het is geen probleem dat je hier en daar nog duidelijk zoutkristallen ziet.
Maak geen blokken van deze bouillonblokken, maar verdeel de substantie over twee glazen potten.
Je kunt deze bouillonblokken afgesloten minstens 6 maanden bewaren in de koelkast.

Variatietip: Voeg ook eens ansjovis, Thaise vissaus of gedroogde tomaten toe.

Voor kippenbouillonblokken zelf maken klik je HIER.

Muziek terwijl u werkt:
Sabor, sabor, Rosario
Soup for one, Chic

8 opmerkingen:

 1. 300 gram zout? Zal wel goed zijn hè? Maar als je het in een recept ziet is het wel even schrikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het klopt, maar je kunt het makkelijk en naar smaak doseren als het eenmaal klaar is.

   Verwijderen
 2. Hoeveel van de diverse kruiden, droog en vers, en groenten is het lekkerste of beste om te gebruiken? Aangezien er best veel zout in gaat, vermoed ik dat het ook meer dan een theelepeltje gedroogde kruiden zullen zijn! Of niet? En de groenten 1 van elk? Of meer? En de verse kruiden....een bosje? Of.......? Ik hoop dat je het me kunt uitleggen, want ik wil heeeeel graag proberen deze en de kippenbouillon te maken! Staan daar trouwens ook geen maten bij? Wil je die dan ook geven? Bij voorbaat heeeeeel erg bedankt! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hou het voor de porciniblokken op 10 g droge kruiden en de rest vers. Hoeveel van elke groente ligt eraan wat je lekker vindt en wat je in huis hebt. Dit recept is ideaal voor restverwerking.

   Verwijderen
 3. Kan ik de hoeveelheden van de kippenboillon gebruiken voor de kruiden en groenten? Dan weet ik alleen nog niet hoeveel porchini! Bij voorbaat dank. En mijn excuus als ik soms wat warrig over kom! Ik nl. Nog niet bij de kip gekeken! Vandaar mijn eerdere vraag! Groetjes en een fijne verjaardag! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bovenstaand antwoord geeft denk ik ook antwoord op deze vraag. De verhoudingen bij kippenbouillon zijn anders.

   Verwijderen
 4. Heej Antoinette, een nieuwe vraag over een oud recept: moeten de porcini eerst worden geweekt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Winnie, nee, dat hoeft niet, doe ik zelf ook niet.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.