kippenbouillonblokken zelf maken en minestrina

Vier uur kopje soep, dat zouden meer mensen moeten doen! Maar mijn schoonmoeder Rita luidde de soepklok alleen voor het middag- of avondeten. 
Soep op andere tijdstippen? Daarvoor móest je wel ziek zijn. 


In herfst en winter begon zij de cena (het avondeten) graag met een minestrina. 
Een lichte bouillon met heel veel kleine pasta erin. Zij serveerde die met Parmezaanse kaas.  Zo was het hart al verwarmd, de buik al een beetje gevuld. En de kans kleiner dat je teveel van het hoofdgerecht at...
Rita had altijd verse bouillon staan. En had ze die niet, dan stond er een pan vol te trekken. 

Waar is jouw verse bouillon wanneer je hem het hardst nodig hebt?
In dat geval grijp ik naar mijn zelfgemaakte kippenbouillonblokken in de koelkast.
Kippenbouillon van zelfgemaakte blokken smaakt niet als langzaam gegaarde bouillon, want daar kan nou eenmaal niks tegenop. 
Maar een hartverwarmend bordje minestrina van je eigen bouillonblokken is een prima starter en zeker niet te vergelijken met een bouillonnetje van een blokje uit de buurtsuper! 

recept kippenbouillonblokken zelf maken

Voor ongeveer 575 gram bouillonpasta:
300 g vet vlees van de (EKO)kip, geen kipfilet 
270 g groenten, bijvoorbeeld:
  • ui, sjalot, knoflook, wortel, venkel, prei, bleekselderij 
20 g verse kruiden, bijvoorbeeld
  • oregano, salie, rozemarijn, tijm, platte peterselie, majoraan, lavendel
10 g droge kruiden, bijvoorbeeld:
  • zwarte peper, nootmuskaat, venkelzaad, komijn, korianderzaad, gemalen fenegriek, kurkuma
15 g olijfolie (1 el)
300 g grof zeezout
30 g witte wijn

Voor de minestrina
175 ml tot 200 ml water per persoon
kippenbouillonblokken of andere bouillonblokken, hoeveelheid naar smaak
25 g hele kleine pasta per persoon, bijvoorbeeld risini of stelline

Laat de slager het vlees heel fijn hakken of doe dat zelf in de gehaktmolen of keukenmachine. 
Vervang je kip door rund- of varkensvlees dan heb je je eigen gemaakte vleesbouillonblokken!
Gebruik de restjes groenten en verse kruiden die je in huis hebt en vul aan met een klein deel droge kruiden. In kippenbouillonblokken gebruik ik meestal een theelepel kurkuma voor de kleur.
Hak alle ingrediënten samen zo fijn mogelijk in een keukenmachine.
Doe zout, wijn en olijfolie in een pan met dikke bodem en doe er het vleesmengsel bij. 
Laat het water langzaam verdampen op matig of klein vuur onder voortdurend roeren. 
De bouillonblokken zijn klaar na ongeveer 40 - 45 minuten als er een compacte massa begint te ontstaan. In vergelijking tot de porciniblokken is deze massa wat ruller. (HIER staat het recept voor porcini-bouillonblokken).
Het zout zal niet volledig opgelost zijn.
Verdeel de bouillonpasta over twee potten. 
De afgesloten pot is twee maanden houdbaar in de koelkast.

Voor de minestrina
Breng water aan de kook, voeg bouillonpasta naar smaak toe en kook de kleine pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
Serveren met Parmezaanse kaas.

Muziek terwijl u werkt:
Il tempo non inganna, Malika Ayane
Chicken grease, D'Angelo

4 opmerkingen:

  1. Klinkt erg lekker! en ik wil dat gaan proberen; wat ik niet begrijp is dat je het zo lang kunt goed houden.. er zit kip in. Is zout hier de conserverende factor?

    Hoor graag, dank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldig recept, heb het vandaag gemaakt en ben heel blij.
    Het ruikt ook werkelijk naar een klasse A bouillonblok.
    Dank je Antoinette!

    BeantwoordenVerwijderen