Gereons Keuken Thuis, recensie


Gereons Keuken Thuis, het eerste kookleesboek geschreven door wijnkenner Gereon de Leeuw laat ons onbegrensd genieten van al wat de wereldkeuken voortbrengt.
Kalfsfilets alla pizzaiola serveert Gereon naast spaghetti en aan Nederlandse zuurkool geeft hij een Franse draai. Hij haalt zijn neus niet op voor Imam bayildi en maakt kip in de tajine.


Alle recepten zijn voorzien van een wijntip. En de meeste recepten worden voorafgegaan door een informatief of gezellig verhaal. In hoeverre lijkt een crémant op champagne? En ken je Théo met het brommertje al?

Het accent ligt op hapjes die hij ontwikkelde voor zijn wijnproeverijen en op recepten uit de Franse keuken of met een stevige Franse slag, zoals poulet de Bresse, boeuf Bourguignon en porc à la Dijonaise.

De indeling van het boek is al net zo onconventioneel als Gereon zelf. Neem een hoofdstuk "De stevige gerechten..." en "En nog wat zoetigheden...".
Een klassieke indeling in antipasti, voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht en nagerecht zou naar mijn mening handiger zijn geweest, omdat een trefwoordenlijst ontbreekt.

Gereon kookt intuïtief. Daarom geeft hij geen afgewogen ingrediëntenlijst maar globale indicaties: 1/2 pot fromage blanc, een blikje slakken en een stukje prei. Zijn recepten zijn geen minutieuze werkbeschrijvingen maar overzichtelijke grote lijnen.
En zo zet hij aan tot goed proeven en zelf uitproberen. Dat maakt Gereons Keuken Thuis minder geschikt voor de beginnende kok.
Maar de ervaren kok met brede culinaire belangstelling en een zwak voor wijn kan zich laven aan het gezellige kookleesboek Gereons Keuken Thuis. En ideeën opdoen voor smakelijke gerechten mét een goed glas wijn erbij.

De recepten verschenen eerder op de blog Gereons Keuken Thuis.

Binnenkort een recept van Gereon op mijn blog!

Titel: Gereons Keuken Thuis
Auteur: Gereon de Leeuw
Verschijningdatum: oktober 2013
Prijs: € 20,00
Paperback/83 pagina's
Uitgever: in eigen beheer via Atlantis Media

Het boek kunt u HIER bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.