gedegenereerde focaccia uit Puglia

Massaal draaien Italiaanse omaatjes zich om in hun graven. Zij vinden dit drie keer niks. Geen pizza, geen focaccia en al helemaal geen focaccia pugliese.

Deze focaccia is namelijk niet met olie bestreken bij het bakken en ook nog eens belegd met extra ingrediënten: gerookte scamorza, rode ui en rozemarijn. Ieder zijn eigen draai!
En verdraaide lekker! De focaccia is luchtig en de gerookte kaas maakt het helemaal af.

Is deze focaccia pugliese gedegenereerd of juist opgeleukt? U mag het zeggen. Maar niet hardop. Er zou eens een Italiaans omaatje mee kunnen luisteren!

recept gedegenereerde focaccia uit Puglia

170 g aardappel
280 ml bruisend water op kamertemperatuur
25 g verse biergist
240 g gewone bloem (“00”) en wat extra voor het werkblad
210 g durum tarwegriesmeel (semola di grano duro)
1 el olijfolie
10 g zout

gedroogde oregano
200 g kers- of dadeltomaten
150 g gerookte scamorza en anders witte scamorza of mozzarella. (Gebruik het liefst gerookte scamorza, die maakt deze focaccia echt speciaal!)
1 kleine rode ui
verse rozemarijnnaalden

Schil de aardappels en kook ze. Laat ze afkoelen en stamp ze fijn.
Los de gist op in een deel van het water en laat het een paar minuten staan.
Maak een hoopje van bloem, semola en gestampte aardappel en maak er een kuil in. 
Doe het gistmengsel, de rest van het water en de olie in het kuiltje. Strooi het zout langs de rand en kneed een paar minuten goed door.

Doe het deeg in een kom, dek de kom af met een theedoek en zet hem zo in de oven. Laat het deeg anderhalf uur rijzen. 
Was ondertussen de tomaten en snij overdwars. 
Snij de scamorza in blokjes. 
Schil de ui en snij er dunne ringen van. 
Was de rozemarijn en hak grof.

Haal het deeg uit de oven en verwarm de heteluchtoven voor op 225 graden.
Bekleed een bakplaat met papier en bestrooi met wat bloem. 
Rol het deeg uit tot één dikke rechthoek. 
Druk de halve tomaatjes in het deeg en verdeel ze gelijkmatig over de pizzaccia, strooi er oregano over, verdeel de kaasblokjes, de uienringen en de rozemarijn.
Bak de pizzaccia ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde heteluchtoven op 225 graden. 
Wat aten dit 's avonds met vier personen, nadat we 's middags stevig geluncht hadden. Eet je dit met een lege maag dan is een antipasto of een goede toet aan te bevelen. Denk aan panna cotta, dat is hartstikke "pizzeria".

Muziek terwijl u werkt:
Senza nuvole, Alessandra Amoroso

4 opmerkingen:

  1. Anonymous12/17/2013

    Beste blogger,

    Met veel interesse lees ik je blog. Het is voor het eerst dat ik lees dat er aardappel bij een focaccia wordt gedaan. Mag ik vragen wat hier de reden van is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is volgens het originele recept voor de focaccia uit Bari. In die focaccia hoort aardappel. De structuur van het deeg wordt daardoor anders.

      Verwijderen
  2. Dit is met afstand het meest favoriete broodrecept van mijn dochter. De toevoeging van aardappel geeft een heel bijzonder effect. Vandaag maak ik het weer voor haar. Dank je wel voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Dick, leuk om te horen! De aardappel doet wonderen, eens! Dit is een dergelijk recept, ook met aardappel in het deeg en met minder beleg http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl/2015/08/focaccia-aardappel-tijm-maken-recept.html
      Saluti!

      Verwijderen