stoofpotje mét haas

Mispoes! Geen haas!
Met drie jagers sterk en vier teefjes loop ik 's ochtends voor dag en dauw al door het bos. Op jacht naar de haas.
De haas heeft veel sporen achtergelaten maar laat zich mooi niet zien.
Hoe de jagers zich ook verdekt opstellen en de honden aanmoedigen.
Hoe de honden ook actief speurneuzen, blaffen en rennen.


Neem nou Birba, de jongste van negen maanden. Zij heeft het helemaal als je het aan Roberto Rossi vraagt. "Gretig! En een néús! Een Ferrari! Maar als ze een jaar of vijf oud zijn dan hebben ze pas de ervaring die ze moeten hebben. Dan weten ze precies hoe hazen hun neuzen om de tuin leiden. Dan zorgen ze dat ze de haas een sprong voor zijn."

Geen haas.
En dat aan het begin van het jachtseizoen. Roberto, voorzitter van het reservaat Rivoli Veronese, vindt het maar vreemd. "Aan het begin van het seizoen op een dag als deze vang ik normaal zo'n drie, vier hazen. Ik heb het vermoeden dat er teveel hazen waren en dat er een ziekte is uitgebroken. Dat ga ik uitzoeken."

Zou ik de jagers sfortuna (pech) hebben gebracht? Waren het mijn schietgebedjes? Mijn stille hoop dat ze niets zouden vangen op de dag dat ik met hun op pad ging?
Wijselijk hou ik mijn mond terwijl ik Luigino het lekkerste recept voor haas ontfutsel. Dat is toevallig ook nog eens het recept van zijn eigen vrouw!

recept stoofpot haas op Zita's wijze, voor 6 personen

1,5 kg haas
3 uien van gemiddelde grootte
1 ons vetspek
1 glas olijfolie
bloem
1 fles Valpolicella classico
bouillon indien nodig
zout
peper

Vraag de poelier om de haas in stukken te snijden of doe het zelf. Was de haas en dep droog met keukenpapier.
Snipper de uien en snij het vetspek fijn. Bak de uien samen met het spek in de olie tot ze glazig zijn.
Haal de haas door de bloem.
Bak de haas snel rondom bruin.
Doe de wijn in de pan, breng aan de kook.
Stoof de haas in ongeveer twee uur gaar.
Controleer regelmatig of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg indien nodig wat warme bouillon toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met polenta.

Mijn tips, Zita vindt het vast niet erg:
  • doe er een gekneusde teen knoflook, salie en een takje rozemarijn bij op het moment dat je de uien bakt.
  • leg de haas als hij gaar is op een bord en bind de saus met een lepel zachte boter en een lepel bloem. Prak bloem en boter door elkaar voordat je het mengsel toevoegt aan de wijnsaus. Goed roeren en laten garen. Doe de haas terug in de saus, warm op en serveer.
Muziek terwijl u werkt:

2 opmerkingen:

  1. oh dat klinkt wel heel erg lekker en zal zeker binnenkort op het menu komen te staan.

    BeantwoordenVerwijderen