Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars.


Puglia is in Nederland als vakantiebestemming nog vrij onbekend. Nog nooit bezocht ik Puglia met een Nederlandse reisgids in de hand. Maar in mei verscheen
Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars van Willemijn van Dijk, historica en Italiëkenner.

Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars, Willemijn van Dijk

Van Dijks Puglia leest makkelijk weg. Het is een boek voor de inlezer, de opzoeker en de nagenieter. Want Puglia geeft veel geografische, historische en culturele achtergrondinformatie over de regio.
Zo weet ik nu waar het einde van de aarde ligt, welke wind er waaide voordat de Romeinen poot aan de grond kregen in Puglia en waar Pyrrus zijn overwinning precies behaalde.

Puglia geeft naast achtergronden, adressen en openingstijden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Waar de mooiste stranden liggen? Zoek het op in Puglia.
Foto's zijn grotendeels van de schrijfster en geven een goed beeld van de streek.

Dit boek is niet voor kampeerders die van dag tot dag hun programma maken of andere toeristen met sterk nomadische inslag. Overnachtingstips ontbreken in Puglia vrijwel volledig. Maar de techniek staat tegenwoordig voor niks en backpackers zijn niet voor één gat te vangen.

Een speciale vermelding nog voor Van Dijks mirakelse verslag van haar bezoek aan Padre Pio, opgebaard in San Giovanni Rotondo. Ik zal niet rusten tot ik dáár geweest ben!

Puglia. Reizen door de Italiaanse hak, culinair
Puglia vermeldt expliciet eenvoudige eet- en drinkgelegenheden, of geeft algemener aan in welke buurt je het best op zoek kunt gaan naar een tafeltje.
De bekendste streekproducten worden genoemd, zoals taralli en orecchiette. Van Dijk geeft een uitgebreide beschrijving van olijfolie uit de regio, het brood van Alta Mura en de drie belangrijkste kazen (burrata, Caciocavallo silano DOP en Canestrato Pugliese DOP).
Acht wijnroutes worden uitgestippeld en daarbij zijn de belangrijkste streekwijnen genoemd.

Het culinaire deel van het boek was naar mijn mening helemaal af geweest door een paar recepten van streekgerechten op te nemen. Als ik me niet vergis was dat oorspronkelijk ook de bedoeling. Zoals Willemijn van Dijk zelf schrijft: In Italië geldt, misschien wel als nergens anders ter wereld, dat je de cultuur van een bepaalde streek pas echt leert kennen wanneer je de vruchten van het land proeft.
Recepten zijn bij zo´n zoektocht een prima hulpmiddel.

Morgen op deze blog het recept voor bombette, geïnspireerd op Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars.

Titel: Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars
Auteur: Willemijn van Dijk
Verschijningsdatum: mei 2013
prijs: € 19,95
ISBN: 978 94 9117 243 4
Paperback/160 pagina's
Uitgever: Edicola Publishing B.V.

Italiaans koken met Antoinette heeft het boek Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars ter recensie ontvangen van Uitgeverij Edicola Publishing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.