bombette, street food uit Puglia


Vakantie in Puglia, is vakantie vieren tussen de Italianen. Nóg wel!
Spoedig zal hierin verandering komen, nu ook de goedkopere vliegmaatschappijen deze regio hebben ontdekt.
En nu Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars je alle hoeken van de streek laat zien. Gisteren verscheen er op mijn blog een recensie van deze reisgids.

Puglia is....
Rijden over roestrode grond vol van knoestige olijfbomen, wijnranken, graan. Je wanen in een tropisch zwemparadijs, teruggaan in de tijd, juichen om vuurwerk en meegevoerd worden door een processie. Mosselen, pucce of focaccia eten, primitivo drinken en ontbijten met een flinke bombolone.
Aanschuiven bij gezellige vrouwen uit het Zuiden die calorieën laten voor wat ze zijn. Aan de weg genieten ze gemoedelijk van een koud biertje en pikken balletjes uit een bruin puntzakje. Die balletjes nu heten bombette. En ja, de naam zegt het al!

Bombette zijn niet alleen smaakexplosies. Het zijn traditionele proefjes van vakantie in Puglia: eenvoudig en gezellig buiten genieten van uitstekende streekproducten met een rijke historie.

recept bombette voor 4 - 5 personen

  • 20 cocktailprikkers
  • 4 of 5 houten spiesen
  • 20 plakjes coppa di Martina Franca, maar coppa di Parma mag ook
  • 10 dunne schijfjes ongerookt ontbijtspek 
  • 100 g Caciocavallo silano DOP of een andere halfharde kaas van koemelk, zoals Asiago mezzano
  • platte peterselie naar smaak
  • verse zwarte peper
Steek de barbecue aan of laat hem aansteken.
Snij de kaas in twintig blokjes.
Snij de plakjes spek doormidden.
Was de peterselie en dep droog
Leg vijf plakjes coppa op een bord. Leg op ieder plakje een half schijfje spek, wat platte peterselie, een blokje kaas en draai er tenslotte wat zwarte peper over.
Rol de coppa op tot een balletje en steek er een cocktailprikker door.
Steek vier of vijf bombette op een spies.
Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn.
Gril de spiesen in een paar minuten rondom op de barbecue tot de coppa gebruind is en de kaas gesmolten is.
Haal de balletjes van de spiesen en serveer de bombette in een papieren puntzak of in een plastic bakje.
Sausjes zijn niet nodig. Geef er sneeën witbrood bij en een ijskoud biertje (Raffo!) zonder glas.
Okeee. Met een plastic bekertje mag ook...

Muziek terwijl u snackt:
Meraviglioso, Negramaro

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen