zomers runderstoofpotje met lavendel

Duitse middeltjes tegen zeurende voetkwalen, cadeau-verpakte gastenzeepjes en mediterraan riekende toiletverfrissers.
Of toch liever de gedachte aan uitgestrekt glooiende paarsvelden in de volle zon?

Lavendel in de keuken. Hoe zet je dit krachtig geurende bloemetje in?
Het is heerlijk zomers in stoofpotjes, soepen en dressings mits je er maar weinig van gebruikt. Een overdosis lavendel roept vreemde associaties op!
Maak bijvoorbeeld gebruik van lavendelzout. Dat is goed te doseren en eenvoudig zelf te maken. Voor het prettigste resultaat!

Vandaag maken we een stoofpotje met lavendelzout.
Je disgenoten zullen zich verrast afvragen waar die volle vrolijke ondertonen op hun bord toch vandaan komen. Van wie dat paarse achtergrondmuziekje is...
Alleen u en ik weten dat die rechtstreeks uit Toscane komen of gewoon zelf geplukt zijn, in de eetbare achtertuin!

recept runderstoofpotje met lavendel

700 g riblappen
2 uien
1 flinke teen (verse) knoflook
3 el olijfolie
1 dl rode wijn
1 dl water
3 blaadjes (verse) laurier
een schepje lavendelzout, zie recept hieronder
peper
zout

recept lavendelzout 

500 g (zee-)zout
20 hele lavendeltoppen

We beginnen met het lavendelzout.
Doe het zout met de lavendeltoppen in de keukenmachine.
Puls totdat de lavendel verpulverd is. Dat is het!

Dan door met het stoofpotje.
Snipper de uien en plet de knoflook. Fruit deze samen zachtjes in de olijfolie tot de uien glazig zijn.
Snij ondertussen de riblappen in niet te kleine blokken.
Schroei de blokken snel rondom dicht.
Blus met rode wijn en voeg water, laurier en peper toe.
Laat het vlees drie uur stoven.
Breng het stoofpotje op smaak met lavendelzout.

Ik maakte het stoofpotje een dag eerder klaar, voor extra smaak.
Erbij aten we krieltjes in de schil met verse tijm uit de oven en sperziebonen met een dressing van olijfolie, citroen en ... een snufje lavendelzout.

Muziek terwijl u werkt:
Mood indigo, Nina Simone

2 opmerkingen:

  1. Ik wordt al blij van het lezen van dit recept! Ik ga het zeker maken, heerlijk de zon op tafel!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Anja, laat me weten hoe het je heeft gesmaakt!

      Verwijderen