crostatine di marmellata, zandkoekjes met jam


Als u dit leest maakt la famiglia Italiaans koken met Antoinette een pittige reis.
We vertrekken 's ochtends vroeg en komen 's avonds laat aan.

Om de stemming erin te houden zien we alles wat jij niet ziet, tasten diep in ons zangrepertoire en luisteren gewillig naar zouteloze moppen uit een boekje.

Half-mensen als Dolfje Weerwolfje en Minoes rijken de helpende hand, speeltuinen langs de route zijn een welkome afwisseling. Maar er komt een moment...

Nog voordat ons kroost krijsend over de achterbank buitelt, neuspeuterend zwaait naar de griezeligste voorbijgangers en het complete poep- en piesrepertoir luidkeels voordraagt, maken we graag gebruik van deze zoethoudertjes: crostatine met aardbeienjam!

Deze koeken van eigen deeg zijn bros en fruitig.
Daarna kan iedereen er weer tegen. Echt waar!

recept crostatine di marmellata, zandkoekjes met jam

120 gram boter, niet te koud
250 gram bloem
100 gram suiker
1 ei en 1 eigeel
de geraspte schil van een halve citroen
een snufje zout
250 ml jam naar keuze, liefst zelf gemaakt. Voor een grote vorm van 24 cm gebruik je 100 ml jam meer.
olijfolie om in te vetten

Doe de bloem in een flinke schaal. Maak er met je vuist een kuiltje in en doe daarin de boter in stukjes, de suiker, het ei en eigeel, de citroenrasp en het zout. Kneed dit vlug samen tot een compact deeg.
Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Voor ongeveer 12 crostatine met een doorsnee van 9,5 cm.
Verwarm de oven voor op 175 °.
Vet de bakvormpjes in met olijfolie. Gebruik een (siliconen) kwast.
Bekleed de vormpjes met deeg en druk dat in het midden wat harder aan. Zo ontstaat er een kommetje. 
Verdeel met een lepeltje de jam over de vormpjes. Doe eventueel een klein beetje water bij de jam, om te voorkomen dat de jam uitdroogt tijdens het bakken.
Als je nog deeg over hebt, bestuif het werkblad dan met meel en rol de rest van het deeg uit met de deegroller. Snijd er reepjes, hartjes of andere vormen van en beleg er de crostatine mee.
Bestrijk het deeg eventueel met water voor een mooie glans en bak de crostatine in ongeveer 25 minuten goudbruin op 175° in de oven.

Voor een bakvorm met een doorsnee van 24 cm.
Verwarm de oven voor op 175 °.
Vet de bakvorm in met olijfolie. Gebruik een (siliconen) kwast.
Gebruik driekwart van het deeg om de bakvorm mee te bekleden. Druk het deeg goed aan.
Doe eventueel wat water bij de jam, om te voorkomen dat deze te hard uitdroogt tijdens het bakken. Verdeel de jam over de bakvorm.
Bestuif het werkblad met meel en rol de rest van het deeg uit met de deegroller. Snijd er repen van en beleg er de bakvorm mee, of steek er koekjes uit waarmee je de taart versiert.
Bestrijk de repen of de koekjes eventueel met water voor een mooie glans. Bak de crostata in ongeveer 35 - 40 minuten goudbruin op 175° in de oven.

Jam die wat slap is uitgevallen is ideaal voor op de crostata!

Tip: vervang de jam ook eens héél Italiaans door chocolade-hazelnootpasta, gianduia. Klik hier voor het recept.

Muziek terwijl u werkt:
Can you handle it, Graham Central Station
Jam, Michael Jackson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten