ravioli met aardappel en munt, culurioli

Het was het best bewaarde geheim van La Cucina en wijde omstreken. Totdat ...

'Masterchef! Je moet naar Masterchef!' riepen mijn kinderen bij het eten van deze verse pasta.
Toen ze zo ongeveer dreigden me op te geven voor deze reality show moest ik wel bekennen:

'Ragazzi! Mamma kan helemaal niet koken!'
...
De wereld van Zoonlief & Zoonlief trilde op haar grondvesten.

Ik gooide mijn snij- kook- en presentatietechnieken in de groep. Vertelde over mijn huis- tuin- en keukenniveau en dat topchefs een andere tak van kooksport bedrijven.
Ook mijn podiumkwaliteiten bleven niet onderbelicht. Een camera als pottenkijker? Mamma niet gezien!
Juryleden Cracco, Bastianich en Barbieri die de soep heter eten dan ze opgediend wordt? No, grazie.

Dit keukengeheim blijft wel tussen u en mij, capito?
U begrijpt, als ik dit aan de grote klok ga hangen zijn de gevolgen niet te overzien.

Deze volgens Zoonlief & Zoonlief prijswinnende ravioli zijn gebaseerd op culurgiones die wij aten op Sardegna. Culurgiones hebben een typische vorm, die lijkt op een aar. De vulling is van voornamelijk aardappel, munt en pecorino.
Ik heb de vulling wat romiger en kruidiger gemaakt en gebruikte mijn gewone ravioli-steker. Ze zijn zacht, heerlijk smeuïg en hier en daar krijg je een tikje munt.
Weet je wat, we noemen ze culurioli!

recept ravioli met aardappel en munt

Voor het deeg:
2 eieren
200 g bloem "00"
1 el olijfolie

Voor de vulling:
250 g aardappel
100 g ricotta
1 ei
1 handvol rucola
10 blaadjes basilicum van gemiddelde grootte
10 blaadjes munt van gemiddelde grootte
peper
zout

Voor de sjeu:
50 gram boter
een paar blaadjes verse salie
pecorino sardo/romano of anders Parmezaanse kaas

Schil de aardappels en kook ze.
Maak de pasta.
Klik hier voor het basisrecept. De juiste hoeveelheden voor een voorgerecht voor vier personen zijn hierboven gegeven. 
Laat de pasta rusten en maak de vulling.

Stamp de aardappels fijn, laat afkoelen en meng er de ricotta en het ei door.
Was en droog de rucola, basilicum en munt. 
Hak deze smaakmakers grof en meng ze door de rest van de vulling. 
Controleer op peper en zout.

Maak pastavellen. Zorg dat deze niet te droog worden, werk met porties.
Haal de eerste portie door de pastamachine. 
Maak met de pastamachine vellen op dikte 1. Niet dikker, dat is minder lekker.  
Pak twee koffielepels en verdeel de vulling over enkele vellen.
Maak het onderste pastavel eventueel vochtig met een siliconen kwast en wat water.
Dek de vellen met vulling toe met een vel en steek de culurioli uit.
Herhaal dit tot de vulling en het deeg op zijn.
Laat de culurioli een uurtje drogen op een schone theedoek.
Kook ze in ruim, goed gezouten water.

Bak de salieblaadje zachtjes in de boter. Zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt.
Haal de culurioli uit het water en wok ze kort in de boter.
Rasp er pecorino over en serveer direct.

Muziek terwijl u werkt:
Riu, Ilaria Porceddu

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen