kikkererwtentaart, broodvervanger voor Romeinen

recept farinata maken 

Twee Romeinse centurions maken het plein voor de Arena van Verona onveilig. En je kunt nog met ze op de foto ook!
'AVEEEEEE'.
Da's lachen!
Kiek!


Tweeduizend jaar geleden ging het volk voor haar vermaak ook al naar de Arena. Kijken hoe Astacius ene Astivus en Rodan naar de eeuwige jachtvelden hielp en zo.
Dat hield de menigte zoet.

Van hogerhand werd er soms gratis of goedkoop graan uitgedeeld om de mensen gunstig te stemmen. Brood was niet voor iedereen weggelegd.

Een eenvoudige en voedzame vervanger voor brood was de farinata. Een dunne hartige taart van hoofdzakelijk kikkererwtenmeel, water en olijfolie.
Dat was bepaald geen afzien. Zo'n twintig eeuwen later wordt de farinata in heel Italië nog steeds met smaak gegeten!

recept farinata, kikkererwtentaart

200 g kikkererwtenmeel
6 dl water
een tl zout
0,5 dl olijfolie en wat extra voor de bakvorm
vers gemalen zwarte peper
een takje verse rozemarijn en/of andere kruiden zoals oregano of majoraan

Doe het meel in een grote kom. Roer er beetje voor beetje het water bij en zorg dat er geen klontjes ontstaan. Je kunt ook de keukenmachine gebruiken.
Doe wat versgemalen peper en zout door het beslag.
Laat het mengsel vier uur rusten buiten de koelkast.
Verwijder met een spaan eens per uur het schuim dat zich op het beslag vormt. Roer na het afschuimen het beslag iedere keer kort door.
Meestal moet je in totaal twee keer afschuimen en vormt zich daarna geen schuim meer.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Meng de olie door het beslag.
Bestrijk een ronde bakvorm met een doorsnee van 30 cm met olie.
Giet het beslag in de vorm.
Was de rozemarijn en dep droog.
Haal wat naalden van de tak en hak grof.
Strooi de gehakte naalden over het beslag en leg het takje erin.
Bak de farinata in ongeveer een half uur lichtbruin.
Haal de farinata uit de oven, draai er nog wat verse zwarte peper en zout over en serveer warm als antipasto of naast een salade.
De kikkererwtentaart wordt ongeveer een halve centimeter dik.

Klik hier voor een belegde farinata.

Muziek terwijl u werkt:
The battle, Theme from Gladiator

1 opmerking:

  1. Anoniem8/15/2017

    Klinkt als een heerlijk recept! Ik lees vaker over beslag van kikkererwtenmeel dat dit moet rusten en dat dit moet worden afgeschuimd. Wat is hier precies de reden voor? Ik kan daar nergens iets over vinden. Ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen