gefrituurde sardientjes, vis uit het familiealbum


Zij nodigden ons uit! Nino en Wanda trakteerden ons op een echte vissersmaaltijd.
Het feest begon 's ochtends al: we gingen samen inkopen doen op de vismarkt van Chioggia.

vóór de frituur...


Wij keken onze ogen uit. Hadden nog nooit zo'n vissenweelde gezien. Krab, zwaardvis, octopus, kleine inktvissen en verse sardientjes. Dat was nog eens wat anders dan kibbeling op een vrijdagse markt in Limburg!
Met veel spektakel en bakken tegelijk vlogen vis en schaaldieren over de toonbanken.

Zij hadden er oog voor. Wisten precies wat, waar en waarom mee te nemen.
's Middags doken Wanda en Nino de keuken in en wij zwommen in de Adriatische zee.

Acht was ik. Het was geweldig om een echt Italiaans huis binnen te gaan. We werden onthaald.
Wat er op tafel kwam? Eerst heel veel kleine hapjes met vis en daarna pasta met schelpdieren. Tot onze verbazing gingen we daarna nog wel eventjes door. Met bijvoorbeeld haai! Dat was heel spannend. En lekker!

Oma was blind. Zij at alleen, in de keuken. Ze was bang dat haar tafelgenoten door haar eetknoeien hun appetito zouden verliezen. Tja, iets ergers kun je in Italië een ander niet aandoen...

De stemming bleef maar stijgen. Heerlijk verrassend eten, wijn en hartelijk gezelschap. Kortom, uiteindelijk zaten we allemaal zingend aan tafel. Inclusief oma! Ze was dan wel stekeblind, maar haar oren deden het nog uitstekend.

Het was een avond om nooit te vergeten. En dit was één van de antipasti:

recept gefrituurde sardientjes

3 verse sardientjes per persoon
1 klein ei
broodkruim
olijfolie of pindaolie

Verwijder de kop, en trek de ruggengraat mee. 
Spoel de sardientjes af onder de lopende kraan. 
Dep ze droog met keukenpapier.
Klop een ei los in een kom en doe er de visjes bij. 
Haal ze door het broodkruim.
Verwarm de olie tot 180 graden en frituur vier vissen per keer tot ze boven komen drijven en goudbruin zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Zout de sardientjes en serveer direct. 
Geef er citroenpartjes bij.

Je kunt de sardientjes ook serveren als hoofdgerecht. Reken dan 4 ons sardientjes en een ei.

Varieer met verse kruiden door het kruim.
Ansjovis is wat kleiner dan een sardientje. Je kunt ze op precies dezelfde manier bereiden.

Muziek terwijl u werkt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten