taralli uit Puglia


IE-IE-K-K! Mieren!
Bij thuiskomst dansten ze op tafel, kriebelden achter het dressoir en verdrongen zich bij de voorraadkast.
Een invasie! Een staatsgreep!

In alle staten van paraatheid werden keuken en huiskamer stevig schoongemaakt. De boel werd binnenstebuiten gekeerd.
Het heen en weer kon dat kruiperige volkje krijgen!


Tot de tanden gewapend stuitte ik op een liter heerlijke olijfolie uit Puglia. In een hoekje achteraf in de voorraadkast nog wel! Che sorpresa!

We dronken die avond een glas wijn. Op de overwinning! We aten er de ene tarallo na de andere bij. Een heerlijk hapje dat glanst van de olijfolie.
En ineens zagen we het: die mieren waren een geschenk uit de hemel!

recept taralli uit Puglia

500 g bloem “00”
125 g heerlijke olijfolie
175 g droge witte wijn
15 g venkelzaad
10 g zout

Kneed alle ingrediënten samen tot een stevig elastisch deeg.
Laat het deeg een uur rusten in een grote kom die je afdekt met een bord.
Werk in drie porties.
Pak een derde van het deeg uit de kom en maak er een rol van met een doorsnee van ongeveer 3 cm. Verdeel de rol in kleine porties.
Rol de porties uit tot potlooddikke rolletjes met de lengte van een aardappelmes (zie foto).














Maak van ieder rolletje een ring waarvan je de uiteinden samen drukt. Zo blijft de tarallo gesloten. Herhaal dit tot het deeg op is.
Zet een flinke pan water op zonder het te zouten. Kook per keer een stuk of tien taralli. Schep ze uit het water als ze boven komen drijven.
Laat ze afkoelen en drogen op een schone theedoek.
Verdeel ze over een met bakpapier bedekte bakplaat. 
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de taralli ongeveer 30-40 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat ze afkoelen in de oven met de deur op een kier.

Taralli zonder venkelzaad zijn ook lekker. Je kunt het venkelzaad ook vervangen door sesamzaad of anijszaad. Of doe eens twee kleine gedroogde pepertjes door het deeg. Hak de pepertjes daarvoor heel fijn.

Taralli zijn lekker als tussendoortje, bij een kaasplankje of bij antipasti.

Je kunt de taralli minstens twee weken bewaren in een blik.

Muziek terwijl u werkt:
Ants in my pants, James Brown
Army ants, Tom Waits

2 opmerkingen:

  1. Anoniem7/16/2017

    Hallo Antoinette, ik heb dit voorjaar in Italië de Taralli Fennel en de Friabili ontdekt. Kan ze hier nergens vinden, ben dus heel blij met jouw recept en zie nog meer leuks...
    Ga morgen ingrediënten kopen en aan de slag. Dankjewel en mooi leven in Italië verder! Nelia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes met het recept Nelia en dankjewel!

      Verwijderen