Spätzle, no knead verse pasta

Spätzle, Brettljause, Verlängerter, Grießnockerl, Topfenknödel, Geschnetzeltes, Backhendl, Apfelstrudel.
Culinair Duits: het békt gewoon niet lekker. Het klinkt naar koekoeksklokken en accordeons. Houten balkons en geraniums.
Jodelende Buben en Dirndls. Naar stemmen, inhaken, Beieren en Oostenrijk!


Trentino-Alto Adige (Trentino-Zuid-Tirol), het Duitssprekende gedeelte van Italië, hoorde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk.
In deze regio gaat alles in Duits én Italiaans. Denk aan bewegwijzering of aan tweetalig winkelpersoneel.
In de overige regio's van Italië is er geen spoor van Duitse bewegwijzering te ontdekken. Laat staan van tweetalig winkelpersoneel. Alles gaat er op z'n Italiaans.
Buiten Alto Adige spreekt er bijna niemand Duits. Deze taal heeft in het schoolonderwijs vreemd genoeg ook geen belangrijkere status dan Engels. Dat spreken Italianen trouwens ook al nauwelijks.

In Alto Adige zijn Spätzle nog steeds dagelijkse kost. Ooit leerde ik ze te maken van een kennis uit Bolzano. En het woord Spätzle bekt dan wel niet zo lekker, maar ze smaken heerlijk!
Bovendien is het de enige manier waarop Zoonlief & Zoonlief spinazie eten. Verstopt in deze meelspijs die er waanzinnig groen van kleurt.
Gelukkig hebben de Alto Adesini naast hun taal ook hun culinaire tradities behouden!

recept Spätzle, verse pasta zonder kneden

een pond wilde spinazie
3 eieren
nootmuskaat
zout
3 ons meel (00)
een wijnglas melk
50 gram boter
een paar blaadjes verse salie of een snufje gedroogde
een paar plakjes rauwe ham of wat blokjes spek, maar zonder is ook heerlijk
Parmezaanse kaas

Was de spinazie en kook ze met het aanhangende water.
Zet een grote pan met ruim water op voor het koken van de pasta. Zout het met 10 gram zout per liter water.
Giet de spinazie af, wring uit en hak grof. Laat tien minuten afkoelen. Doe er eieren, nootmuskaat en zout bij. Doe in de keukenmachine of mix met de staafmixer totdat je een vloeibare massa hebt.
Roer met een houten lepel en doe het meel erbij. Als het meel helemaal is opgenomen is de massa te dik om door de Spatzelhobel te halen. Doe er beetje bij beetje een wijnglas melk door, totdat de massa de consistentie heeft van stevig softijs.
Snijd de ham in dunne reepjes.
Smelt de boter en bak salie en ham een paar minuten.
De Spatzelhobel is een roestvrijstalen blad met grote gaten. Daarop staat een bakje dat je vult met deeg en daarna over het blad hin und her schuift.
Heb je nou geen Spatzelhobel dan kun je ook een passe-vite gebruiken.
Plaats de Hobel boven de pan met kokend water en werk het deeg via de Hobel het water in.
De Spätzle zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
Roer om met de boter. Meteen serveren.

Geef er parmezaan bij.

Lekker met een biertje erbij. Zum Beispiel een koud Hacker-Pschorr-etje!

Muziek terwijl u werkt:
Das Kufsteinlied, Tiroler Blasmusikanten
Wiener Blut, Johann Strauss

13 opmerkingen:

  1. Ha,ha, ik heb genoten van je verhaal! Vooral de bijbehorende muziek maakt het af. Zonder grappen: het wordt de hoogste tijd dat ik eigenhandig eens wat van dit Duitse spul ga maken. Never eat it on the right way! mich, nach, bei, seit, von, zu, aus, ausser, gegenüber etc. etc

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Antoinette, Lekker hoor die spaetzle. Maar de muziek die je erbij serveert..wij denken meer aan spaetzle voor de tv, opgeleukt met Nina Hagen TV Glotzer: http://youtu.be/LW6i3YQmON

    Schöne Grüsse,
    Sanne en Corrine (tastykoken)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nina Hagen hoorde ooit bij Herman Brood, maar nooit bij Oostenrijk. Zij is Berlin, Nachtleben! Klinkt niet naar stemmen, noch inhaken. Tut mir Leid...

      Verwijderen
  3. Ik heb toch wel een zwak voor de houten balkons, koekoeksklokken en het donkere eikenhouten meubilair van onze buren. Maar dat eten... vreselijk! Maar deze Spätzie klinkt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu heb ik voor deze week spinazie bij de boodschappen zitten...hmmmm. Wieweet....breng je het hier ook in Duitse danwel Oostenrijkse sferen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anonymous3/21/2013

    lijkt me een heel erg lekker recept, maar als je geen hobel of spätzlehobel hebt, hoe vorm ik dan de "wormen". Kan het met de hand?
    groet Annie Teerink

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Annie, je kunt een passe-vite gebruiken. Succes!

      Verwijderen
  6. Of het kan met een mes en plank. Dat is de originele methode. Daarvoor maak je het deeg iets dikker en dan schraap je reepjes in het water. https://www.youtube.com/watch?v=-Y6Ga9hMm4Y

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou ik zo'n Hobel heb, ben ik daar dan weer te lui voor. Is dat erg?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor mensen die geen Hobel hebben is het wel een oplossing!

    BeantwoordenVerwijderen