Stoofpotje met tam konijn

Vanaf de vierde levensmaand beginnen ze er al mee. Kalf, paard, konijn, lam.  Rechtstreeks uit het schap van de supermarkt. Zo met de paplepel uit een potje. Makkelijk zat.

Voor de volwassene ligt het wat verderop, kalf, paard, konijn, lam. Op de vleesafdeling. Naast de kalfshersenen, -niertjes en -levers.
Die mogen het gaan bakken en stoven. Naar eigen smaak en inzicht.


Of hadden zij misschien toch liever pens, ossenstaart, varkenspoten of kippenmaagjes? Fazant, eend of kwartels? Kikkerbillen of slakken?
Goed ontwikkelde smaakpapillen.
Geen medelijden, geen schuldgevoel.

'Trek jij even wat uit de koeling schat?`
`Prima, amore. Zeg, vergeet jij trouwens niet die geit te bestellen bij de slager? Zo lekker, voor de Paas...´

Wat een variatie! En dan hebben we het nog niet gehad over vis.
Zij hoeven zich bepaald niet te storten op een halve koe en een plofkip! Of zich een milieuonvriendelijke slag in de rondte te rijden op zoek naar een groothandel of poelier met een mensvriendelijk aanbod.

Maak eens een stoofpotje met tam konijn. Echt! Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

recept stoofpotje met tam konijn

ongeveer 750 gram tam konijn in stukken, inclusief de lever
1 ui van gemiddelde grootte
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
2 blaadjes laurier
2 blaadjes verse salie of een snuf gedroogde
2 gedroogde kleine pepertjes (ik gebruikte één rood pepertje uit de moestuin dat inmiddels gedroogd was)
een glaasje droge witte wijn
350 ml passata di pomodoro
ongeveer 20 taggiasche olijven, of zwarte olijven met pit
peper
zout

Spoel het konijn af onder de kraan en dep droog met keukenpapier of een oude theedoek. Snipper de ui en bak een minuut of 10 heel zachtjes. Hak ondertussen de knoflook, de laurier, salie en rode peper heel fijn (ja, ook de laurier).
Voeg toe aan de ui, bak de smaakmakers een minuut of twee.
Houd de lever apart en bak de rest van het konijn rondom dicht.
Blus met een glaasje witte wijn. Laat de alcohol verdampen en voeg de passata en de olijven toe. Laat een half uur pruttelen en voeg na een kwartier de lever toe. Die geeft de saus smaak, maar vind ik door het te lang mee koken te droog om op te eten.

Om te voorkomen dat het vlees droog wordt laat ik het een half uur stoven. Breng op smaak met zout en eventueel nog wat versgemalen peper. Draai het vuur uit en laat de stoofpot rusten. Op het moment dat we gaan eten verwarm ik het vlees nog een paar minuten tot de juiste temperatuur en dan is het precies gaar genoeg.
Geef er knapperig brood en groenten bij.

De smaak van tam konijn is delicaat, het contrast met het pittige pepertje heerlijk maar zorg ervoor dat het pittige niet overheerst. De lever geeft de saus body en de laurier en salie maken er samen met de passata een fruitig geheel van.

Een restje saus eet je de volgende dag met pasta of gnocchi.

Muziek terwijl u werkt:
L'essenziale, Marco Mengoni

3 opmerkingen:

  1. Ik heb het laatst ook gegeten. Maar ja, ik eet dan ook alles.
    ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm lekker.......klinkt goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anonymous3/20/2013

    lekker konijntje, dit was smullen

    BeantwoordenVerwijderen