Salmoriglio, Siciliaanse saus bij vis of vlees

Afgelopen weekend was ik weer eens helemaal terug op Sicilië. Niet in Agrigento, Palermo of Taormina maar op huisnummer 14A in Verona. Vier hoog achter met uitzicht op het centrum.
Daar sprak ik met Nicolò Sorrenti. Hij verliet vijftig jaar geleden Italië's zonnigste eiland Sicilië voor een baan op het vaste land.

We hadden heel wat te bespreken.
Sorrenti's nieuwste kookboek in wording, de Siciliaanse keuken, recepten en handigheidjes. Wetenswaardigheden en doorkijkjes.

Hoeveel overeenkomsten kun je hebben met een man die vijfendertig jaar eerder geboren werd en tweeduizend kilometer zuidelijker opgroeide? Minstens vijftien!
Bijvoorbeeld de liefde voor verse cannoli!

Op een gegeven ogenblik dook Nicolò de keuken in. Niet lang daarna kwam hij terug met een schaal vol. Vers gevuld! De omhulsels waren eerder die dag door hem zelf gebakken. Hij schonk er een glaasje zoete wijn (Malvasia) bij en vervulde mij ook helemaal. Pakte me in van boven tot onder. Een cannolo was nog nooit zo lekker!

Knapperige, romige niet-te-zoetigheid en een oogstrelende kers aan het einde.Wie doet hem dat na!
In de pasticceria ga ik er altijd aan voorbij, om teleurstellingen te voorkomen. Want als de koek rondom de vulling niet knapperig is verandert die feestelijke toeter in een treurig slap kartonnen buisje.

Cannoli zijn ver-schrik-ke-lijk bewerkelijk.
Om in Siciliaanse sferen te blijven maken wij een moot gebakken vis, met zonnige saus en sinaasappelsalade. Naar recept van Nicolò. Ovviamente.

recept salmoriglio, Siciliaanse saus bij vis of vlees

1 teentje knoflook
1 takje platte peterselie
4 eetlepels water
zout
1 citroen
4 eetlepels olijfolie
(verse) oregano

Snijd de knoflook fijn en hak de peterselie.
Verwarm 4 eetlepels water met een snuf zout, draai het vuur uit en doe er het sap van de citroen bij.
Doe de olijfolie in een andere pan. Klop de olie met de garde en doe er beetje bij beetje het citroenwater bij. Voeg de knoflook, de peterselie en de oregano toe.
Verwarm het oliemengsel au bain-marie (dus in een andere pan met kokend water) en klop het een paar minuten, totdat het een dikke fluwelige structuur krijgt.

Verdeel dit oliemengsel op gebakken vis naar keuze.

Muziek terwijl u werkt:
Mi mancherai, Josh Groban, soundtrack Il Postino

1 opmerking:

  1. Goedemorgen Antoinette,

    Klinkt een beetje als een béarnaise, maar dan zonder eidooiers ga dit eens thuis uitproberen, zoiets als een foodblogswap.

    Mooie dag gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.