mosselen voor Theo

Inzending foodblogevent februari, gehost door Gereon van Gereon's keuken thuis. Thema: "Wie komt er aan tafel, wat komt er op tafel en wat komt er ter tafel?"

Wij deelden een enorme zwarte pan in mijn studentenkamer. Met een lege schelp visten we ze eruit. Doopten de mosselen in mosterdsaus of in knoflook-yoghurtsaus. We aten er knapperig stokbrood bij. Stevige

Westmalle tripels ernaast.
Griesmeelpudding met bessensap toe. Niet omdat die pudding nou zo paste na de mosselen.
Maar die pudding paste bij hem. En de mosselen ook.
Wij keuvelden gemoedelijk. Biertje erbij, muziekje erbij. Koetjes, kalfjes. Gewoon gewoon.

Hem zou ik uitnodigen aan tafel. Deze maand nog! Op zijn verjaardag. Die enorme zwarte pan heb ik nog steeds!
Het hemd van het lijf zou ik hem vragen over hoe hij de Overgang had beleefd. Hoe die nieuwe Verblijfplaats nou is. Bijpraten over hoe het daarna verder ging met ons allemaal.
Als hoogtepunt zou ik hem, na de mosselen, eindelijk voorstellen aan zijn kleinzoontjes. Hun familietrekjes breeduit meten. De goede en de slechte. Vergelijkingen maken. Samen lachen, gieren, brullen. Gewoon gewoon.
En dan met z'n allen aan de griesmeelpudding. Met bessensap!

recept gekookte mosselen voor Theo, voor 2 -3 personen

2 kilo mosselen
1 winterwortel
1 stengel bleekselderij
het groen van 1 prei of een ui
1 droog rood pepertje
1 tak platte perselie, grof gehakt
olijfolie
Een halve fles Lugana, of andere droge witte wijn
grote (zwarte) pan

Spoel de mosselen in een grote bak met koud water. Vervang het water en herhaal.
Borstel de mosselen een voor een onder stromend koud water en trek de baarden eraf. Gooi kapotte mosselen weg. Tik met een lepel op geopende mosselen. Als ze niet dichtgaan gooi je ze weg. Het kan even duren voor ze dicht gaan.

Snijd de wortel en bleekselderij in blokjes. Snijd de prei in dunne ringen. Hak het pepertje en de peterselie grof.
Verwarm de olijfolie in een grote pan. Fruit er de groente en verse kruiden in, bak een minuut of drie. Doe een halve fles witte wijn in de pan. Wacht tot de wijn kookt en laat 5 minuten pruttelen. Doe er de mosselen in en doe het deksel op de pan. Zet je grootste pit op z'n hoogst. Wacht een minuut of vijf tot de mosselen koken. Haal het deksel van de pan en schud of schep de mosselen om. Kook nog een minuut.
Verwijder de mosselen die niet open zijn gegaan. Meteen serveren met sauzen naar smaak en knapperig stokbrood.
Tegenwoordig zou ik er een glas droge, witte Lugana bij serveren. Niet omdat dat moet van Gereon, maar omdat mijn smaak in de loop der jaren veranderd is. Maar Westmalle tripels mogen ook!

Muziek terwijl u werkt:
Persies dezelfde
Zing nog ens

8 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal!!!
    En hmmm. lekker mosselen, die horen uit zo'n grote zwarte pan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen Antoinette,

    Wat een mooi verhaal over de 4 elementen van het thema deze maand. Kort bondig, basic gerecht, herinneringen ophalen en een mooie witte wijn. Grazie!

    Fijne dag verder

    PS weet je al wanneer Theo komt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nooit... Ik ga over een jaar of 55 die kant wel op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi en ontroerend verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooi verhaal. Het inspireert mij om morgen mosselen te eten maar dan met een heerlijke gorgonzolasaus en uiteraard een heerlijke witte wijn

    BeantwoordenVerwijderen