Lamskoteletjes met rode pesto

Verse tomaten in de winter. Hebben de sjeu van een in het water gevallen feestje. Dat is huilen met de pet op. Dweilen met de kraan open. Kortom, laat maar!

In de winter zoek ik mijn tomatenheil bij zelf ingemaakte saus of tomaten uit blik. En bij gedroogde tomaten.

Gedroogde tomaten zijn geen waterbommen maar zonnekanonnen. Ze zitten ...
barstensvol door uitbundig blaken onder de brandende bol of zachtjes drogen
in de oven. Van umami, zoet en zuur.
Zo gooien deze gortdroge dienders alle smaakregisters open. Alsof je een emmer leeggiet!


Maak daar eens pesto van en wrijf er lamskoteletten mee in. Wedden dat het voorjaar begint te dagen?

recept lamskoteletjes met rode pesto

een pond lamskoteletjes
Voor de pesto:
20 gram gedroogde tomaten uit een zakje, liefst niet onder olie
1 teen knoflook
1 tak platte peterselie
eventueel wat verse munt
olijfolie
peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Dep de lamskoteletjes droog en snijd het harde vet weg.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en schik er de koteletjes in.
Maak de pesto in de keukenmachine of in een vijzel. Voeg zoveel olie toe als nodig. De pesto mag wat dikker, de consistentie zoals tapenade.
Wrijf de koteletjes in met de rode pesto.
Braad in ongeveer 12 minuten gaar in de oven. Draai de koteletjes na 5 minuten om.

Wij aten er verse, kort gestoofde artisjokken bij. Aardappels uit de oven  kan ook. En dan Griekse yoghurt met honing en walnoten toe.

Muziek terwijl u werkt:
Rosso relativo, Tiziano Ferro
Il tempo non inganna, Malika Ayane

2 opmerkingen:

  1. Hey antoinette,

    lijkt me heerlijk. Heb je eigenlijk zelf wel eens gedroogde tomaatjes gemaakt? Wil dat toche en keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, deze waren zo gekocht. Maar ik wel het wel eens gaan proberen in de oven. Als ik het eens doe laat ik je weten hoe het bevalt Fatima!

    BeantwoordenVerwijderen