Malloreddus, verse pasta maken zonder ei en zonder pastamachine

Meer lezen →
Een ei hoort erbij!
Nee hoor, niet altijd. In Italië maakt het ei in verse pasta het verschil.
De Italianen in het Noorden maken verse pasta met ei, in het Zuiden doen ze dat niet. Daar wordt bloem, water en zout gebruikt. Basta! Zij weten wel hoe het moet, de Zuiderlingen hebben la pasta tenslotte zo'n beetje uitgevonden.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
7 Reacties

Peperonata, paprika's in tomatensaus

Meer lezen →
De vakantie is al lang voorbij maar we zijn nog steeds helemaal in de stemming!

Wij zitten op onze werkplekken, maar Zoonlief & Zoonlief hebben volgens Italiaans gebruik maar liefst drie maanden zomervakantie. Met heel wat kunst en vliegwerk vangen wij al die vrijheid op.

In tijden van crisis valt dat in veel Italiaanse gezinnen nog niet mee. Lonen liggen laag. Vaak is een van de tweeverdieners ontslagen als gevolg van de crisis. Veel geld om leuke dingen is er niet.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

na-zomers feestmenu en koekjes van Artusi, gialetti

Meer lezen →
Waar ben ik aan begonnen? En houdt het ooit nog op?

Een jaar geleden ging vanuit Verona de blog Italiaans koken met Antoinette van start. Een kleine, a-commerciële blog dat wil laten zien dat je geen gouden handjes nodig hebt om lekker te eten en dat Italiaanse eenvoud op je bord nooit verveelt. A-commercieel, maar reclame voor me maken mag!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
16 Reacties

Salsa verde, peterseliesaus uit de Veneto

Meer lezen →
Het is de trend van het moment op de oogstfeesten (sagre) in en om Verona.
Zeker, dansende ouderen horen bij een sagra zoals sterren horen bij de hemel.
La mazurka is nog steeds niet uit, de polka wordt nog altijd gedanst en de wals zal nooit uit de mode raken maar op dit moment staan ze rijen dik voor de line dance!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
1 Reacties

citroensorbet zonder ijsmachine, sorbetto al limone

Meer lezen →
In Italië is het altijd mooi weer! Zo mooi dat we ons al dagen, wat zeg ik wéken, om twaalf uur 's middags vrijwillig opsluiten terwijl de graden buiten welig tieren.

De zonwering doet overdag haar werk, luiken en ramen zijn potdicht.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
6 Reacties

Bonensoep voor alle seizoenen, pasta e fagioli

Meer lezen →
De Italiaanse uitdrukking "Cascare a fagiolo" "Vallen als een boon" betekent dat iets precies op het goede moment op de goede plaats gebeurt. Casca proprio a fagiolo! Fijn, dat komt nu net mooi uit!

Gezien de tijd van het jaar is het een goed moment voor één van de mooiste boontjes die ik ken, de verse borlotto.  Als de boontjes eenmaal gekookt zijn verliezen ze de duidelijke mooie tekening maar een kniesoor die daar op let. Borlotti zijn namelijk niet alleen mooi maar ook lekker.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

vijgenjam

Meer lezen →
Hoera, ik kreeg zojuist telefoon van nonno Giorgio. De vijgen en pruimen in zijn tuin zijn rijp. Klaar om er jam van te maken! Ik begin met vijgenjam.
De vaatwasser staat al vol met glazen potten en vanmiddag gaan we plukken. Dat gaat altijd razendsnel, je hebt er zo een paar kilo van in je kistje. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
9 Reacties

Antipasto: vijgen met ham

Meer lezen →
Pick up lines in een dode taal? Ik zag gisteren in het zwembad vanachter mijn grote, donkere zonnebril dat het inderdaad uitstekend werkte. Latijn is springlevend!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

Stoofpotje met kip uit de Veneto, pollo in umido

Meer lezen →
Languit bakken en braden in de zon, of toch liever in de schaduw met zonnefactor 30 en een flinke zonnebril?
Doet u mij dat laatste maar. Van buiten goudbruin graag en van binnen ook lekker langzaam. Dat voelt goed!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
1 Reacties

Gegrild roodlof, radicchio alla griglia

Meer lezen →
In alle soorten en maten liggen ze bij groenteman of supermarkt. Lang, kort, vroege oogst, late oogst, uit Verona, Treviso, Chioggia of Castelfranco.
Radicchio rosso, bitterzoete bladeren, de ene soort is nog dieper rood dan de andere.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties