sardientjes uit de Veneto, sarde in saor

Meer lezen →

Vakantieleed

hutten sleuren
sardines in blik
karavaan
immer geradeaus

kouwe drukte
38 Grad
langzaam rijden
immer geradeaus

Abschleppdienst
Stunden warten
gute Fahrt
immer geradeaus

tunnelvisie
hoera!!
de camping is in zicht!!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

Siciliaanse frittata met bloemkool, frittata di cavolfiore

Meer lezen →
Bloemkool met een papje, dat krijg je met dit weer toch echt niet weg?
Siciliaanse temperaturen in Nederland vrágen om frittata di cavolfiore want in Italië weten ze wel wat lekker is als de temperatuur stijgt. 
We maken een zonnig eiergerecht vol mediterrane smaken, dat eenmaal uit de zon de goede stemming erin houdt.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
6 Reacties

Jam van blauwe bessen, blues jam in C

Meer lezen →
Komijnekaas, specerijen genoeg om een eigen toko mee te beginnen, pindakaas, stroopwafels en liters zelfgemaakte blauwebessenjam gaan er mee naar Italië.

Onlosmakelijk ben ik verbonden met blauwe bessen.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

zomerse erwtensoep met munt

Meer lezen →
Reil en zeil, smelt voor de zon,  strand ergens, duik erin, spring op je fiets, klim op, vlieg de laan uit, lucht je hart en .. ga vooral niet te lang in de keuken staan.

Mocht de ster die schitterde door afwezigheid de temperatuur dit weekend zelfs opzwepen tot abnormale hoogten, trek dan je diepvries open en maak een verfrissend snel zomers soepje.
Zo makkelijk, dat kun je gewoon geen koken meer noemen. En de smaak? Uitmuntend!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

Culinair gedicht van Rutger Kopland (1934 - 2012)

Meer lezen →

Maaltijd
Het was Kerstmis, we zaten aan tafel en we wilden
een aangename, liefst literaire conversatie
daarom zei ik: vrienden, we weten dat de materie
op ons bord en in ons glas kan vervluchtigen
in ons lichaam tot pure poëzie

maar wisten jullie dat onlangs ook is gebleken
dat op poëtische wijze heerlijke gerechten
kunnen worden gemaakt

er viel een stilte waarin je alleen de geluiden
hoorde van messen en vorken, van drinken en slikken
en van het getik van de klok

maar ik vervolgde: men heeft ontdekt dat er gedichten
bestaan die zo goed zijn gemaakt dat de woorden
veranderen in wat ze beschrijven

zodat het woord vlees vlees wordt, het woord brood
brood, het woord wijn wijn, ik noem maar
een paar voorbeelden

als poëzie de ruimte van het volledige leven
tot uitdrukking moet brengen, de echte werkelijkheid
dan kun je je voorstellen dat een gedicht
een heldere soep kan opleveren
een doorleefde wildschotel
een luchtig nagerecht
een mooie bordeaux

men begon mij te begrijpen en het werd zodoende
een vrolijke literaire maaltijd

we vroegen ons af welke poëzie we zaten te eten
en te drinken en we zochten naar gedichten
in ons hoofd die we een volgende keer
op tafel zouden willen zien

ik zeg niet welke dat waren
iedereen kan ze bedenken

Uit: Een man in de tuin, 2004
Rutger Kopland
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

Munt-hangop met aardbeien van de koude grond

Meer lezen →

Bonusvoordeel

In Nederland lees ik de Allerhande, die mijn moeder altijd trouw voor mij bewaart.
AH! Al op een van de eerste bladzijden stuit ik op een fris idee van Albert Heijn; munt-hangop met aardbeien!
In mijn moeder's tuin woekert de munt waar die niet gaan kan, dus gerechten met dit kruid zijn van harte welkom.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

Vis uit de pan, zoals op Sardinië

Meer lezen →
Italiaans koken met Antoinette is in Nederland om uiterst nuttige zaken met het aangename te verenigen.
Na één week heb ik helaas al heimwee naar mijn zonnige vakantie op Sardinië; het wil in Nederland maar niet zomeren.

Maar Italiaans koken met Antoinette zou Italiaans koken met Antoinette niet zijn als zij ook voor dit probleem geen eenvoudige oplossing had.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

Koude kalkoensalade

Meer lezen →
Het is drie dagen feest en het rijmt op carnaval, rara wat is dat? 
Van intellectuele hersenpijnmuziek tot stampende funk, van oud VVD-ers tot 5-jarige soulmannetjes, van tijdloze podiumbeesten tot jonge blommen in soepjurken, van al dertig jaar hetzelfde liedje tot nog nooit vertoond. 
Het North Sea Jazz festival! 
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
3 Reacties