stoofpotje lamsvlees met saffraan uit Sardinië

Meer lezen →
'Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral'. 
Gavino Ledda ondervond aan den lijve dat er veel waarheid schuilt in deze woorden van Bertold Brecht. 

Op het straatarme Sardinië van de jaren ´40 en ´50 groeide hij op. Hij schreef het autobiografische Padre Padrone - De opvoeding van een herderszoon. 
Dit boek gaat over armoede, slavernij, geweld en eenzaamheid die Ledda´s jeugd en jong volwassen jaren tekenden. Over hoe hij hiertegen in opstand kwam en zich bevrijdde uit een kleine wereld door zichzelf te leren lezen en schrijven. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
3 Reacties

Sospirus, Sardijnse meringues

Meer lezen →
Inzending voor het foodblogevent juni 2012 bedenk een recept met, of geïnspireerd op, jouw Guilty Pleasure, thema van Kell's Kitchen.

Vandaag neem ik jullie mee op excursie! 
We gaan niet zomaar even een luchtje scheppen, het wordt echt een hele leuke uitdaging met valkuilen, knooppunten, wegomleidingen, haarspeldbochten, hier en daar een flinke tolheffing en dan een pit stop met crisismaaltijd op de Brug der Zuchten in Venetië. Dan door naar diepe dalen waar we een dag lang met onszelf zeulen. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
3 Reacties

Fregola sarda of couscous met venusschelpen

Meer lezen →
Mooi roze is niet lelijk
Op hoge poten schrijden ze door één van de vele zoutwatervijvers die de Zuidkust van Sardinië kenmerken.  
Ritmisch wadend en scharrelend in de modder, op zoek naar schelpdieren en ander ongewerveld lekkers. 
Steltlopers, rijen dik. 
Roze flamingo's. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

Kersencake en de Poste Italiane

Meer lezen →
Italië is berucht om haar bureaucratie.
Je zaakjes regelen betekent van kastjes naar muren gestuurd worden, terug naar af moeten, in de put zitten en driemaal in de rondte gaan om uiteindelijk murw geslagen door cirkelredeneringen en gebukt onder een vracht papier de eindstreep te halen. Of niet.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

Thuiskoks en topkoks, zet Italië op de kaart!

Meer lezen →
Een flinke aardbeving. Twee.
Mensen zijn getroffen, gebouwen zijn getroffen, Emilia is getroffen.
Italië heeft een open wond.

Zachte heelmeesters? Hoeven we niet meer.
Italiaans koken met Antoinette zegt:
Help Italië door haar op de kaart te zetten!

Geef de slachtoffers uit Emilia een dak boven hun hoofd, laat Appie en Dirk links liggen en haal een echte Italiaan in huis.
Pak geen namaakitaliaan uit het schap, ga niet voor een fopkwaliteit maar neem iets écht moois mee, helemaal uit la bella Italia in het algemeen of uit Emilia Romagna in het bijzonder. Help door D.O.P. of  I.G.P. gewaarmerkte voedingsmiddelen (zie foto) of D.O.C. en D.O.C.G. gekeurde wijnen te kopen.
Dat smaakt niet alleen beter dan enig huismerk, het voelt ook nog eens goed!

Eet Parmigiano Reggiano, bijvoorbeeld middels "Red een kaas", koop Grana Padano, gebruik balsamico-azijn uit Modena, drink een glas Lambrusco en geniet van Parmaham, om maar eens wat Emiliaanse pijlers op te noemen en help zo de mensen en de producenten in het rampgebied hun baan te behouden. Huis en haard kwijt zijn is al erg genoeg.
Je steunt zo ook nog eens de Italiaanse economie die hard is geraakt in één van de weinige sectoren die nog floreren: de voedingsmiddelenindustrie.

Kook als thuiskok én als topkok nog vaker met échte Italiaanse producten, of organiseer een compleet benefietmenu!
Kijk eens naar mijn recepten, loop eens binnen bij de speciaalzaak en bij de supermarkt. Hier vind je ongetwijfeld inspiratie voor een bijzonder geslaagde avond.
Enneh, doe het niet als een Italiaan, morgen, maar als een Nederlander; vandaag nog!

Grazie!

Muziek terwijl u helpt:
Cercami, Renato Zero Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
6 Reacties