spiesen van gamba's of onhoudbaar boodschappen doen

Meer lezen →
Italiaansj voor gevorderden

Deze week opende het nieuwe winkeltje Il sapore di Sicilia (De smaak van Sicilië) haar deuren. Dagen had ik al trek door die naam, dus de eerste dag nog ging ik erop af.
Met een gulzige shopper boordevol verse groente en rijp fruit stond ik bij de kassa.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

paardenvlees volgens de menukaart

Meer lezen →

Ik ben een prachtexemplaar, al zeg ik het zelf. Altijd word ik op waarde geschat en geregeld ben ik het onderwerp van een goed gesprek. Beduimeld en stukgelezen ga ik van hand tot hand en ik heb nog een lintje ook. Dat is niet iedereen gegeven!

Overzichtelijk word ik opgedeeld in antipasti, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, dranken, desserts en natuurlijk: het menu van de dag.

Vandaag is het dagmenu in mijn trattoria paardenstoofschotel met polenta. Al ruim 1500 jaar duidelijk op de kaart hier in Verona en sinds enkele eeuwen ook in gedrukte vorm.

Toen Odoacer, koning van Italië, in 489 na Christus vlak bij Verona het loodje legde in de strijd tegen de koning van de Oost-Goten, Theodorik de Grote, werden er heel wat paarden naar de eeuwige jachtvelden geholpen. In een tijd waarin de bevolking leed onder oorlogen en hongersnood haalde niemand het in zijn hoofd om de edele dieren op het slagveld te laten liggen. Het paardenvlees werd bewaard en bereid in wijn met kruiden.
Zo ontstond volgens de overlevering de pastisada de caval.

Het is natuurlijk maar hoe je het opdient.  Vermoedelijk wordt paardenvlees hier al gegeten nog voor de jaartelling begon, sinds de Romeinse tijd. Zonder slag of stoot.

Afijn, terug naar het dagmenu.
Mijn Italiaanse klant had zojuist genoeg aan één oogopslag, bestelde geroutineerd en liet zich de stoofpot goed smaken. "Mmmmm, pastisada de caval, dat maakte oma ook altijd zo heerlijk klaar." Een glas ripasso erbij, mijn kostje was gekocht.

Net belandde ik in handen van een Nederlandse klant.
Uitvoerig nam hij me door en verlekkerde zich aan de uitgelezen gerechten en wijnen. Aangekomen bij het dagmenu hoorde ik hem denken en zag ik hem slikken...
"Scusi, staat hier echt paárdenstoofpot? U weet wel, ober, lange benen, manen... Ah, sì? Zeg mag dat maar zomaar? Wat vindt u daar zelf nou van? Is dat niet zielig? En waar smaakt het dan naar?"

Schuldbewust en bijna stiekem bestelde hij de paardenstoofpot. Aanvankelijk nam hij er een schuchter hapje van maar daarna ontspande hij zichtbaar. Hij bestelde er tenslotte nog een ripasso bij ook en het was goed zo.

Helaas heeft hij de ezelstoofpot iets verderop onder het streekmenu niet gezien.
Tot ziens in mijn trattoria!

Klik voor het recept: stoofpot van paardenvlees Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

Zomers stoofpotje van kalfsvlees uit Sardinië

Meer lezen →
Eilandmentaliteit! Of laten we zeggen vakantiestemming.
Afgelopen week hopte Italiaans koken met Antoinette van hot naar her.
Via Isola della Scala deed ik twee nachtjes Sicilië, om na een korte maar hevige tussenstop in Indonesië en een middagje Capri eens stevig te landen op Sardinië.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

Siciliaanse vispakketjes uit de oven

Meer lezen →
Twee dagen geleden begon het hier plotseling stevig te zomeren en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. En zo komt er dit weekend weinig tekst van Italiaans koken met Antoinette. Of tanto arrosto e poco fumo anders gezegd, want het recept staat er. Als een huis!

Vispakketjes uit Sicilië, stralender kan niet.
De ingrediënten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Laat de zon thuis schijnen in alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden.
Voelen jullie het ook?
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Stokvis uit Vicenza, baccalà alla vicentina

Meer lezen →

recept baccalà alla vicentina, stokvis uit Vicenza met melk en kaas

Vis moet zwemmen, in zoet water of in zout water, in bergbeekjes en wereldzeeën.
En soms moet vis badderen, uitgebreid, in vers water uit de kraan. Langzaam zwelgen, tot de huid er wat los van gaat zitten, in een flinke braadslee vol water. Dan weken we stokvis, eens iets anders dan een bakvis.

Stokvis is gedroogde kabeljauw en heeft een karakteristieke smaak. In Noord-Italië maken we daar baccalà alla vicentina van, stokvis uit Vicenza.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
6 Reacties

Risotto met aardbeien

Meer lezen →
Inzending foodblog event mei 2012: Maak een lekker recept waar aardbeien in verwerkt worden

De klok kan ik er op gelijk zetten. 's Ochtends om zeven uur begint de koekoek te roepen en daar gaat hij mee door tot het donker wordt. Uur in, uur uit. Koekoek! Koekoek!
Om over druk gekwetter van mussen en merels nog maar te zwijgen.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
12 Reacties