crostini met smeuïge Toscaanse paté alla Jaeggi

Meer lezen →
Toen Adriaan Jaeggi ging schrijven voor de Volkskeuken, waaide er een wind door de Nederlandse keukens die zijn weerga niet kende.
Ik raakte behoorlijk van de kook van Jaeggi, of beter gezegd aan de kook, en velen met mij. Hele studentenhuizen kreeg hij zo ver om eindelijk eens fatsoenlijke maaltijden in elkaar te zetten.
Zijn geheim? Adriaan deed er een schepje bovenop: humor, gezelligheid, creativiteit en bevlogenheid.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
5 Reacties

Italiaanse mosselen vooraf, pepata di cozze

Meer lezen →
Ooit gingen wij in het paasweekend op de bonnefooi naar de Bretonse kust. Het was prachtig weer en een overnachtingsplaats was niet makkelijk te krijgen.
Zo kwamen wij terecht in een kamer die was ingericht met oog voor detail. Er waren roze handdoeken, roze lampekappen, een roze beddesprei, roze lakens, roze dekens, roze tapijt, roze behang, roze gordijnen, roze kussens, roze zeep.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
6 Reacties

Koken zonder intoleranties, Pindzur uit Macedonië

Meer lezen →
Deze week kreeg ik een wat allergische reactie toen ik las wat de reden was tot oprichting van het Receptenmeldpunt .
Italiaanse toestanden in de Nederlandse Keukenpers?
Met jeukende handjes ging ik over tot actie in la cucina.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
1 Reacties

cantuccini, harde Toscaanse amandelkoekjes

Meer lezen →
Inzending voor het foodblogevent van maart. "Maak feestelijke lentehapjes voor familie en vrienden."

Of je nu wel of niet houdt van wandelen en picknicken, op Tweede Paasdag is iedereen in Italië het haasje. Op plaatsen waar normaal geen kip komt, puilt het die dag ineens uit van de paasmaandagwandelaars, die na een wandeling door berg en dal stevig uitrusten met een geheel verzorgde picknick. Deze traditie bestaat al jaren en zal ook nog wel jaren blijven bestaan.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
6 Reacties

tomatensaus, sugo di pomodoro

Meer lezen →
De tomaat. Zonder haar zou de Italiaanse keuken trillen op haar grondvesten. 
Wat stellen bolognese-saus
l'Amatricianade caprese, 
aubergine alla parmigiana 
of pizza zonder haar nog voor? 

Deze gerechten zouden de cruciale link missen, de bindende factor ontberen, hun gouden glorie verliezen. 
Il pomodoro is één van de fundamenten van de Italiaanse keuken. Het is haar zonnetje in huis, de basis van waaruit we vertrekken.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
3 Reacties

pesto

Meer lezen →
Een tijdje geleden vroeg mijn oudste zoon wat prakken was. Die avond nog heb ik vlees, aardappels en andere groenten klaargemaakt met jus natuurlijk.
In een mum van tijd wist mijn zoon, 6 jaar oud toen nog, wat prakken was. Pestare noemen ze dat hier. Fijnmaken, stampen en malen.
Dat hoor je als halve Nederlander toch te weten.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

kwartels uit de oven, quaglie alla scaligera

Meer lezen →
Als kwartels op de loop zijn voor een jachthond springen ze eerst hoog in de lucht voordat ze wegduiken en zich verschuilen. Hierdoor zetten ze de hond op het verkeerde been. Slimme vogels!

In het Italiaanse politieke en journalistieke jargon spreken ze over "il salto della quaglia", de kwartelsprong, wanneer een politicus zonder problemen overstapt van de ene naar de andere partij. Dat daar jargon voor bestaat geeft stof tot nadenken!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
5 Reacties

Saltimbocca alla romana

Meer lezen →
Dames! Opgelet!

en op en neer
en heen en weer
en gaa-tie weer
en saltimbocca*

en hier en daar
en hoog en laag
en naast elkaar
en saltimbocca
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
4 Reacties

artisjokken alla romana, carciofi alla romana

Meer lezen →

Cursus bloemschikken op z'n Romeins 

Heerlijk, struinen door en om Rome. Tijdsverschil voelen op de Via Appia. Mijmeren en de weg even volledig kwijt raken op het Forum Romanum. Afdwalen en window shoppen in de koopgoot van de clerus vlak achter het Pantheon. Je daar vergapen aan kruizen in alle soorten en maten, prachtige habijten twee voor de prijs van één, pralerige kelken, rozenkransen en heiligenbeelden in alle kleuren van de regenboog.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
5 Reacties

Round up: overzicht deelname februari 2012

Meer lezen →
Elf heerlijke recepten kwamen binnen voor het foodblog event van februari 2012, met als thema Neem een typisch Nederlands of typisch Belgisch gerecht en geef er een buitenlandse draai aan. Motiveer waarom je het gerecht zo hebt veranderd en niet anders. Iedereen bedankt!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
5 Reacties

panna cotta voor de hele society

Meer lezen →
Dit recept is niet bedoeld voor mijn lezers, het is slechts voor een zeer selectief gezelschap.
Vandaag staat er panna cotta op het menu, gekookte room voor de crème de la crème van onze maatschappij.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties