Italiaans kerstmenu van Sardinië, deel 3 Meringata met saffraan, granaatappel en amandelen, met frambozen-vanillesaus

Dromen van hoe het zou zijn, Kerst op Sardegna. Een eiland. Dat moest het worden! Afsluiten in stijl.

Ik pakte mijn spullen. Als vertrekpunt koos ik de Sardijnse sospirus. Meringue met amandelen. Zoete nalatenschap van de Arabieren.

Sardegna kreeg vorm.
Herinneringen werden opgehaald. Saffraan gaf warmte, kleur, diepte.
Daarna raakte ze vervuld van kerstgedachten. En vruchten van het land gingen samen met vruchten van over zee. Zij leefden samen in verrukkelijke harmonie en bezorgden jullie allen een Vrolijk Kerstfeest.




recept meringata met granaatappel, saffraan en amandelen

180 gram suiker
4 eiwitten
snuf zout
saffraan, envelopje 0,1 gram
50 gram granaatappelpitten
50 gram gepelde amandelen
1 ons frambozen
20 gram poedersuiker
het merg van een half vanillestokje
2,5 dl slagroom

Verwarm de conventionele oven voor op 160 graden.
Klop de eiwitten met het zout in een schone kom en een schone garde.
Klop tot het eiwit stijf is, terwijl je de suiker geleidelijk toevoegt. Voeg op het laatst de saffraan toe.
Bekleed een rooster met bakpapier en verdeel het eiwit erover in een ronde basis van ongeveer 20 cm doorsnee.
Zet de meringata in de oven. Draai de temperatuur terug naar 120 graden en bak in ongeveer twee uur gaar.
Zet de oven uit en laat afkoelen met de ovendeur op een flinke kier.
Je kunt dit ook een dag van tevoren doen. Bewaar dan je afgekoelde meringata in een koekblik tot de volgende dag.

Pureer de frambozen en kook met de suiker en het merg van het vanillestokje een minuut of vijf. Laat afkoelen.

Rooster de amandelen tot ze goudgeel kleuren en hak ze grof.

Klop de slagroom lobbig zonder suiker.

Haal de meringata uit de oven.
Schep de slagroom erop. Schenk de coulis erover en verdeel amandelen en granaatappelpitten erover.

Muziek terwijl u werkt:
Malika Ayana, la prima cosa bella

Klik hier voor deel 1 van het kerstmenu

Klik hier voor deel 2 van het kerstmenu.

6 opmerkingen:

  1. Oh, wat lijkt me dit héérlijk! Ik ga het uitprinten en maken. Bedankt:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! Ik heb er al helemaal zin in!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Karin P. Hij is goddelijk!
    @F-Girl Ik ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O, wat heerlijk. De foto ook! De kippen zijn weer als razenden aan het leggen, die rare beesten, dus dit moest ik maar eens proberen.

    (De rest van het kerstmenu haal ik wel bij de Chinees - het is een ongeïnspireerd jaar.)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kippen aan de leg, dat is een goed teken. Let je wel op de juiste verdeling van het Chinees in primi en secondi? Niet alles tegelijk op tafel zetten hoor. Je weet, dat kan écht niet. Buon Natale!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met dank voor je belangstelling en/of reacties op mijn weblog. Ik wens jou en je naasten een heel gelukkig en vooral gezond 2013! Dat ook het komende jaar opnieuw veel Eetplezier te wachten staat.

    BeantwoordenVerwijderen