Italiaans kerstmenu van Sardinië, deel 2 hoofdgerecht en bijgerechten

Boers is het. Bar eenvoudig. Brood, olijven, kaas.
Soep van blanke pitten en venkel.
Een stuk groot vlees. Bonen, aardappels en knollen.
Een gemiddeld Italiaans kerstmenu.

Het raffinement zit misschien in het aantal gangen, een extra antipasto of bijgerecht. Het zit 'm zeker in de kwaliteit van de ingrediënten. Tel daarbij op dat de gerechten een voor een con amore worden bereid. Met wijn worden overgoten.
En dan is het culinaire geheel meer dan de som der delen.


Secondo

Gebraden kalfsborst


Contorni

Tuinbonen met munt en knoflook

Venkel, gegratineerd met pecorino

Aardappels uit de oven


600 gram kalfsborst aan een stuk
olijfolie
bloem
twee flinke eetlepels kappertjes
een glas droge witte wijn
een schijf citroen
een ui, gesnipperd
een wortel, in blokjes
2 eetlepels gehakte platte peterselie
een dikke teen knoflook, fijngehakt
peper
zout

Begin met de kalfsborst, die moet ongeveer anderhalf uur garen. Of maak een dag tevoren klaar.
Haal de kalfsborst door de bloem en braad rondom bruin. 
Doe alle ingrediënten in een pan met een zwaar deksel en laat ongeveer anderhalf uur zacht stoven. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de kalfsborst in dunne plakken, leg ze op een mooie schaal en schenk er de saus over. 
Versier met nog wat extra kappertjes en peterselie.

Patate al forno, aardappels uit de oven
Dan verder met de aardappels uit de oven. Het recept verscheen al eerder op deze blog, klik hier.

Venkel gegratineerd met pecorino
Als de aardappels in de oven staan en het vlees rustig suddert door met de venkel. 

4 kleine venkelknollen, over van de kastanjevenkelsoep uit deel 1 van het kerstmenu 2012
75 gram geraspte pecorino sardo
1 klein teentje knoflook, fijngehakt
peper
zout 
olijfolie

Was de venkel, snijd in de lengte door en snijd die helften in vieren.
Kook de venkel 10 minuten in gezouten water. Verwarm de oven op 200 graden. Laat de venkel uitlekken. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de venkel over de schaal. Vermeng de knoflook met olijfolie en peper en verdeel over de venkel. Strooi de pecorino erover.
Bak de venkel ongeveer twintig minuten tot ze goudbruin is.

Tuinbonen met munt en knoflook
Terwijl de oven het werk doet door met de tuinbonen. Je kunt deze ook een dag tevoren bereiden.
Een pond gedopte tuinbonen uit de diepvries
een paar blaadjes munt, fijngehakt
een klein teentje knoflook, fijngehakt
peper
zout
olijfolie

Kook de tuinbonen beetgaar en breng op smaak met olijfolie, munt, knoflook, peper en zout.

Muziek terwijl u werkt:
Earth, Wind & Fire, Devotion

Zie ook Italiaans kerstmenu van Sardinië, deel 1, antipasti en voorgerecht klik hier.

En voor het nagerecht, deel 3, klik hier.

2 opmerkingen:

  1. Dag Antoinette, wil graag even in contact met je komen.
    Groet
    Wilbert
    info@sardinie-info.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe boers het ook is Antoinette het lijkt me wel smakelijk. Dus ik hou hier wel van.

    BeantwoordenVerwijderen