Italiaans kerstmenu van Sardinië, deel 1 antipasto en voorgerecht

Het laatste blad van de kalender. Beschreven, bekrast en beduimeld.
Sinterklaas en Santa Lucia. Voorstellingen en partijen. Kerst, Oud en Nieuw.
Ovviamente, de verjaardag van mijn jongste zoon. In het handschrift van een beginner. Groot.

Dit weekend begint het hoogseizoen. Scambiamo gli auguri! Avond aan avond. Soms zijn we ook 's middags al in de gelegenheid om handen te schudden. Via school en vereniging. In restaurants, pizzeria's, op pleinen en bij de mensen thuis.
Wij wensen elkaar vast prettige Kerstdagen toe.

De tijd vliegt!
Mijmerend hang ik 2013 alvast op. Zij is nog onbeschreven. Overwegend blauw, groen, wit en geel. Grote foto's van Sardinië.
Dromen van hoe het zou zijn. Kerst op Sardinië.

antipasti

pane guttiau, gemarineerde olijven en zachte geitenkaas

Pane guttiau is pane carasau bedruppeld met uitstekende olijfolie en wat gemalen zwarte peper en zout, dat je even in de oven bakt op 180 graden.
Je kunt knapperig en typisch Sardijns pane carasau kopen via Nederlandse internetwinkels en bij de speciaalzaak.
In plaats van pane carasau kun je Arabisch flatbread gebruiken. Dat is zacht, dus dat doe je wat langer in de oven, tot het knapperig is.
Serveer het brood bij gemarineerde olijven en zachte geitenkaas.

primo

kastanjevenkelsoep

400 gram kastanjes, gepeld
1,2 liter water
een stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
een kleine ui, gesnipperd
de groene stengels en het pluis van 4 kleine venkelknollen, fijngesneden
een theelepel venkelzaadjes
2 gepelde tomaten, mag ook uit blik
olijfolie
peper
zout
fijngehakte platte peterselie

Zet de kastanjes op met het water en breng aan de kook.
Fruit ondertussen de ui, de bleekselderij en de venkel en het zaad in twee flinke eetlepels olijfolie en bestrooi met wat zout. Bak totdat de ui zacht is.
Voeg dan toe aan de kokende kastanjes.
Voeg de tomaten toe en breng op smaak met peper en zout.
Laat anderhalf uur zachtjes pruttelen.

Pureer de soep maar laat een gedeelte van de kastanjes heel.

Serveer met wat peterselie.

Je kunt deze soep van tevoren bereiden.

Muziek terwijl u werkt:
Earth, Wind & Fire, Fantasy

Zie ook deel 2 van het kerstmenu klik hier voor hoofdgerecht en bijgerechten.

En voor het nagerecht klik hier.

2 opmerkingen:

  1. Leuke variant van de venkelsoep die ik wel eens maak. Het proberen waard..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen Antoinette,

    Hier gaat mijn hart sneller van kloppen, aards eten....

    Fijne zaterdag.
    Gereon

    BeantwoordenVerwijderen