Hartige taart met snijbiet en scamorza affumicata


Een vergeten groente? Nou, sinds afgelopen zaterdag heb ik haar weer top of mind!

Op verzoek van een verstrooide vriend bakte ik taarten. Zoete en hartige. Omdat hij afstudeerde op al weer het derde vakgebied.

Met vage ideeën ging ik naar binnen bij de groenteboer. En alles werd ineens duidelijk. Een taart met snijbiet moest er komen! Lang geleden. Onterecht!


De smaak van de scamorza affumicata hult de snijbiet in zwierige, ragdunne rookgordijnen. Met een body om nooit te vergeten.
En dat feestje trouwens ook niet.

We serveerden de taart lauwwarm als antipasto, gesneden in kleine stukken.

recept hartige taart met snijbiet en scamorza affumicata

Voor de bodem:
200 gram bloem
100 gram koude boter in blokjes
70 ml ijskoud water of 1 ei
snuf zout
boter voor de bakvorm
bakpapier
een paar ons droge peulvruchten voor het blind bakken van de bodem
Tip: je kunt natuurlijk ook bladerdeeg gebruiken, zie foto

Voor de vulling:
500 gram verse snijbiet of spinazie
75 g robiola
250 g scamorza affumicata
1 el tahin
1 tl komijn
3 eieren
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg in de keukenmachine. Meng kort tot er grove kruimels ontstaan. Vorm er een bal van, omwikkel met plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en bedek er een beboterde vorm van 24 - 26 cm doorsnee mee.
Prik wat gaatjes in de bodem, bedek de bodem met bakpapier en verdeel de peulvruchten erover. Bak de bodem 20 minuten blind.

Was ondertussen de snijbiet met overvloedig water. Kook kort met het aanhangend water en wat zout. Laat de snijbiet uitlekken in een fijne zeef. Druk er het groentenat grotendeels uit. Snij de scamorza in kleine blokjes. Schep alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Verwijder blinde vulling en bakpapier. Vul de bodem met het snijbietmengsel. Bak nog ongeveer een half uur in de oven op 200 graden.

Je kunt deze hartige taart ook eten als hoofdgerecht voor 4 personen. Met een tomatensalade en brood erbij.

Muziek terwijl u werkt:
September, Earth, Wind & Fire

3 opmerkingen:

  1. Goede morgen Antoinette,

    Wat klinkt dit recept prachtig vooral die smamorza affumicata. Een spannende taart voor deze Immaculata dag!

    Geniet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mijn kinderen hadden een schooltuintje op de basisschool, toen ze klein waren, gevolg: tassen vol met snijbiet, een (ten onrechte) vergeten, neutrale bladgroente, die ze, op zijn nederlands (mash, mash..), nauwelijks aten, TOTDAT wij het licht zagen en er frittate en guiches mee gingen maken! GODDELIJK!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heerlijk. En dan ook nog vers uit de schooltuin..!

      Verwijderen