Uit het Handboek Oven van Karin Luiten, gevulde courgettes

Strijdster tegen pakjes- en zakjesfabrikanten. Analytisch en met een goed stel handen. Wereldvrouw en theetante.
Karin Luiten. Geen culinair journaliste om zonder ovenwanten aan te pakken.


Haar onlangs verschenen Handboek Oven is duidelijk en in de juiste verhouding. In de eerste plaats de recepten zelf. Ze kloppen, worden goed uitgelegd en zijn smaakvol. Karin geeft 75 hartige recepten en al evenveel zoete. Haar inspiratie komt van over de hele wereld. Foto's en tekeningen wisselen elkaar mooi af. Net zoals gezelligheid en stevige informatie in de vorm van ovengeheimen en kooktips. Die stellen je in staat nog meer uit je oven te halen dan je al deed.

Ook Italiaanse recepten komen ruimschoots aan bod. Leer stap voor stap zelf verse pasta maken, maak een heerlijke tomatensaus uit de oven, of bak pizza en focaccia.
Het Handboek beschrijft zelfs hoe je in de oven risotto kunt maken. Ahum, op deze methode moet ik me nog beraden, ik heb ook mijn landsgrenzen!
Italiaanse zoete recepten? Knapperige amaretti, knetterharde cantuccini en een amaretto-amaretti-cake.

Karin Luiten heeft naar eigen zeggen de cupcake-rage nooit begrepen en heeft geen geduld voor prinsessengebak. Bovendien houdt zij niet van kamperen en geeft zij satéprikkers de voorkeur boven breinaalden!
Dat zijn geen dringende redenen om het Handboek Oven niet in huis te halen.

Ik maakte afgelopen week uit het Handboek de blauwebessenmuffins en de bolcourgettes.  Lekker en prima geslaagd!

recept gevulde bolcourgettes van Karin Luiten

4 kleine ronde courgettes
150 gram ricotta
1 handje verse koriander
1 handje peterselie
1 handje basilicum
een halve theelepel komijnzaad
een halve theelepel korianderkorrels
een halve theelepel karwijzaad
1 knoflookteen
ongeveer 30 ml olijfolie
zout en peper uit de molen

Oven: 200 graden.
Pesto: Rooster de komijn, koriander en karwij al omscheppend even in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Stamp fijn in een vijzel. Verwijder de dikke steeltjes van de verse kruiden en doe de blaadjes in een keukenmachine, maal grof. Voeg knoflook, gestampte specerijen, zout en peper toe en laat de machine draaien terwijl je er een flinke scheut olijfolie (ongeveer 2 à 3 eetlepels) bij giet tot het een soepele, maar niet al te dunne massa is.
Vullen: Snij het kapje van de courgettes. Lepel voorzichtig (de bodem is dun) uit met een theelepel maar hou ongeveer 0,5 cm rand over. Hak de helft van het vruchtvlees klein (de rest wordt niet gebruikt), meng met ricotta en pesto. Breng op smaak met zout en peper. Vul de courgettes ermee, zet de kapjes er weer op en plaats in een ingevette kleine braadslee ongeveer 30- 40 minuten in de oven tot ze vrij zacht aanvoelen.

Mijn tip voor een tocco italiano: vervang komijn, koriander en karwij door een theelepel ongeroosterde venkelzaadjes en de verse koriander door munt. Ook lekker!

Muziek terwijl de oven het werk doet:
If I knew you were coming I'd've baked a cake, Eileen Barton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.