torta di pomi, appeltaart uit Verona

Italiaanse appeltaart uit Verona

Bollen, carrés, flappen. Crumble, strudel en tarte tatin. Fonkelende sterren aan een weelderig appelgebakfirmament.
Maar een ster is nog niet ontdekt. Straalt onopgemerkt alleen boven Verona. 
Vi presento....La torta di pomi!



Zij twinkelt op donkere dagen en is een stukje hemel op aarde.
Ze bevat boterzachte appeltjes en glanzende rozijnen. Maar ze blinkt uit door amandelen met warme, krokante jasjes van suiker en kaneel. Die schitteren, knapperen en vonken tot we glimmen van geluk!

recept appeltaart uit Verona

600 g appels
200 g bloem
150 g zachte boter
2 eierdooiers
snuf zout
120 g suiker
75 g rozijnen
50 g grof gehakte amandelen
1 citroen
een afgestreken theelepel kaneel

Springvorm 25-26 cm

Doe de bloem in een kom met 100 gram zachte boter, zout en de eierdooiers.
Kneed het snel tot een soepel deeg en laat het een uur afgedekt in de koelkast staan.
Pers de citroen.
Schil de appels, snij ze in stukjes en schenk er het citroensap over.
Wel de rozijnen in lauwwarm water en dep ze na een half uur goed droog.
Smelt de rest van de boter au bain-marie.
Meng de suiker met de kaneel in een kom.
Neem een stuk bakpapier, groot genoeg om een bakvorm van 26 centimeter doorsnee mee te bedekken. Houd het onder de kraan, wring het uit en vouw het daarna open en bekleed de bakvorm.
Verwarm de conventionele oven voor op 180 graden.
Rol het deeg na een uur uit tot een dunne plak van ongeveer 30 centimeter doorsnee. Bedek de bakvorm met het deeg en prik er gaatjes in.
Strooi de helft van de rozijnen over de bodem. Verdeel de appels een beetje leuk over de taart en schenk de boter er overheen. Smeer uit met een kwast. Verdeel de rest van de rozijnen en de amandelen over de taart. Strooi de suiker met kaneel erover.
Bak de taart in het midden van de oven ongeveer 45 minuten op 180 graden.
Voorkom dat de bovenkant te bruin wordt: dek de bovenkant ongeveer halverwege de baktijd af met een stuk bakpapier.

Deze  appeltaart is lekker smeuïg en de bodem zonder suiker smaakt zzzzzooo goed bij de zoetzure vulling!

Muziek terwijl u werkt:
Buttercup, Jackson 5

8 opmerkingen:

  1. Lekker, appeltaart met noten. Je verhaal over de sterren maakt het magisch, ik ben helemaal verkocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijk recept. En dat afdekken met bakpapier is een hele handige tip, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Zij twinkelt op donkere dagen. Is een stukje hemel op aarde."

    Alleen de omschrijving doet het water al in de mond lopen...!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat jullie reageren op de manier waarop het recept is neergezet. Fijn om te horen, missie geslaagd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verrassend lekker, smaakt naar meer!
    Bedankt Antionette om dit heerlijke recept met ons te delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wanneer en waarom afdekken met bakpapier. Groet Marga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Afdekken met bakpapier om te voorkomen dat de appeltaart van boven te donker wordt. Op welk moment dat zou kunnen zijn is afhankelijk van je oven en dat moet je dus zelf af en toe controleren.

      Verwijderen