Puur Italiaans menu uit de Veneto

Inzending foodblogevent oktober 2012, gehost door Francesca van Francesca kookt. Haar thema: Welk recept is voor jou Puur Italiaans?

Een land door zon overgoten, van god doorspekt. De beste ingrediënten, de allerlekkerste producten.
Groenten, fruit, verse kruiden, granen, zeevruchten, wild en gevogelte. Olijfolie, pasta, kazen en wijn.
Kun je daaruit een recept destilleren? Daarmee een korte samenvatting geven van al dat moois? Of twintig recepten desnoods? Per regio een?
Het lukt me niet.


Is er Iets dat de regionale keukens van de Hoorn des Overvloeds verbindt? Een toverformule waarin Toscane staat tot Sardinië zoals Sicilië staat tot Piemonte?

Italianen zoeken het dichtbij.
Kiezen voor de gerechten die oma of la mamma zo lekker klaarmaakte.
Nemen de ingrediënten van precies die ene amico, want dié kwaliteit vind je nergens anders! Plukken juist dat ingrediënt zelf, verzamelen in hun vrije tijd. Verbouwen zelf, brouwen zelf.
Keuvelen over eten. Altijd en overal, middagen lang, avonden vol.
Bereiden met liefde en met eerbied voor tradities.
Maken eenvoudige combinaties, wel van minder, niet meer.
Genieten met de hele familie uitgebreid van het resultaat.
Voeren allemaal het hoogste woord in een sfeer van saamhorigheid.
Lange tafels, brood, flessen wijn en altijd servetten.

De Italiaanse kijk op eten is een manier van leven. Het zit in de genen, is de aard van het beestje. Dat gaat nooit verloren. Dat is voor mij Puur Italiaans.

Wil je Puur Italiaans genieten zoals ze het in oktober doen in de Veneto? Maak dan onderstaand menu voor tutta la famiglia!

Risotto met radicchio rosso
Runderstoofpot met Amarone en polenta
Koffie met sbrisolona

Klik op bovenstaande woorden voor de recepten.
De recepten verschenen allemaal eerder op mijn blog.

Muziek terwijl u werkt:
L'Italiano, Toto Cutugno

3 opmerkingen:

  1. Oh. Ik kan dus ook prima in Italië wonen. Ik heb het ook altijd over eten. Het is ook wel typisch Indisch. Altijd genoeg, iedereen kan aanschuiven, eten verbroederd en verbind.
    :)
    Ik kom eraan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaaaa! Gaan we samen rendang maken! Een hele rijsttafel? Je bent meer dan van harte welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Antoinette,

    Dat vind ik nu leuk zoals jij dat doet. Geen pastiche recepten, maar in de kern blijven. Misschien ga ik toch maar de gouwe ouwe scaloppine al limone insturen of de couscous Trapanese. Jij geeft namelijk precies aan, waardoor ik twijfel over het thema. Van een afstand gerechten beschrijven die juist uit een regio komen is moeilijk bij zo een foodblog event.

    BeantwoordenVerwijderen