Droplikeur, Anima Nera


Herfst in Calabrië. De oogst van de zoethoutwortel is in volle gang. Het bedrijf van de familie Amerelli uit Rossano is het enige in Europa dat deze wortel nog verwerkt.

Tot laurierdrop. Lekker bij een zere keel, maar in Calabrië maken ze er een drankje van, waarbij alle hoestdrankjes in het niet vallen. En zere kelen genezen dat het een lieve lust is.

In menig Italiaanse pizzeria wordt dit als afsluiter na de koffie in het zoetzure gezelschap van Limoncello op tafel gezet. Anima Nera. Zwarte Ziel.
Rondje van de zaak!

Nou ben ik niet van de Moezelwijn, laat staan van de zoete likeurtjes, maar een Anima Nera sla ik meestal niet af.
Zou het mijn Nederlandse inborst zijn? Laten we het daar maar op houden.
Nog nooit was drop zo lekker. Dik, vloeibaar, warm en zwart. Pikzwart.

Tesoro? Schenk nog eens in!

recept droplikeur, anima nera

Voor vier en een half flesje van 0,35 cl.
80 gram laurierdrop in kleine stukjes
0,5 liter alcohol 95%
0,75 liter water
600 gram suiker

Koop kleine stukjes laurierdrop (tronchetti) in een doosje of zakje bij de drogist. Niet van die balken. Alcohol 95% is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld groothandel Sligro.
Maal de laurierdrop zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Het geeft niet als je er kleine brokjes blijven. Die lossen later in de fles vanzelf op.
Breng het water aan de kook in een pan met dikke bodem. Matig het vuur, doe de suiker erbij en roer totdat alle korrels zijn opgelost. Laurierdrop erbij en zachtjes een kwartiertje koken terwijl je blijft roeren.
Laat de dropsiroop afkoelen.
Roer de alcohol door de siroop en giet met een trechter over in goed afsluitbare flessen die je bewaart in de koelkast.
Minstens twee weken maar liever nog een maand lang iedere dag even schudden.
En dan in de winter koel serveren. Na de maaltijd. In plaats van een cappuccino. Helemaal goed.

Als je op je gemak nu vast die pas voor de groothandel regelt, heb je ruim voor de decembermaand verduveld leuke cadeautjes in huis.

Muziek terwijl u werkt:
Back to black, Amy Winehouse
I know you got soul, Bobby Byrd

Naschrift 25/10/2012
Alternatief 1 liter wodka 37,5% en 4-5 dl water

12 opmerkingen:

  1. Hoi Antoinette,

    Wow deze ga ik zeker eens maken. Spannend.

    Gereon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, heel aantrekkelijk!!! Ik heb hier nog wat alcohol staan....... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ontdek nu net pas dit recept. Heeeeel gevaarlijk voor mij. Als ik ergens een zwak voor heb is het wel drop! En het te gebruiken als hoestdrank is een 'lekker' excuus!!

    Ik denk dat ik dit ook maar eens moet maken. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben nog later met het zien van dit recept...
    Laurierdrop staat op het boodschappen lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 400 gr drop in mijn bezit, dankzij mijn mams en paps. Ook paar flessen alcohol rijk. Ik denk dat ik er straks maar eens aan begin!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ugh ugh! Even geduld. En dan gauw proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb hem net gemaakt en vind m nu al lekker.. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Afgelopen week dit recept gevonden en meteen geprobeerd.
    Moet nog paar weken "liggen", maar smaakt nu al lekker.
    Heb me precies aan jouw recept gehouden, Antoinette.
    Likeur is flink stroperig en behoorlijk zoet.
    Ga ik zeker herhalen, maar wil wel eens proberen met wat minder suiker (500 ipv 600!?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ciao Frank,
      Dit was mijn eerste likeurtje, jaaaren geleden. Tegenwoordig zou ik de suiker bijstellen naar 350 - 400 gram.
      Cin!

      Verwijderen