100 x Kleyn, Boeuf bourguignon

Onno Kleyn, Bourgondiër. Frans in deeltijd, met Italiaans als keuzevak. Schildert met smaken en beeldhouwt met woorden. Is het Opperhoofd van de Nederlandse keukenpers.

Het nieuwste boek van misschien wel de bekendste culinaire schrijver van Nederland heet 100 x Onno Kleyn.
Van januari tot en met december, van aardappel tot wild zwijn, van voor, tot hoofd en na. In honderd verhalen en recepten komt het allemaal aan bod.


In Frankrijk is het leven nu eenmaal een stuk zonniger. Dat straalt van de kaft, lees je tussen de regels door en... je proeft het eraan af.

100 x Kleyn. Om de prijs hoef je het niet te laten, en dat terwijl kookgeluk onbetaalbaar is!
In dit boek staat voor elk wat wils. Van langzaam tot vlug klaar, van uiensoep tot parelhoen. Zoek via de uitgebreide ingrediëntenlijst of volg de maanden van het jaar.

Ben je zoals Kleyn zichzelf betitelt een Fornuisleuner, dan is op dit moment de paddenstoelensoep een makkelijke optie.
Toch meer een Ovenschuiver en zoetekauw bovendien? Crème caramel met koffie en kardemom is wat mij betreft helemaal het lekkerste einde. Een zoutekauw trekt misschien liever Onno's kaaspantoffels aan.

De recepten zijn zoals ik zei ingedeeld naar de maanden van het jaar, maar daar luistert natuurlijk niemand naar. Die boeuf bourguignon, al net zo bourgondisch als Onno zelf, maken we gewoon dit weekend nog. Col cavolo dat ik ga wachten tot februari.

Slaan wij allen de bundel open op pagina 51. Halleluja!

recept boeuf bourguignon

1 kg runderstoofvlees, niet mager, in grote blokken van 6 x 6 cm

marinade:
 • 2 uien, gehakt
 • 1 fles rode wijn
 • klein glaasje marc de Bourgogne (of grappa)
 • 1 blad laurier
 • zwarte peper
verder:
 • 2 eetlepels olie
 • 50 gram boter
 • 100 gram gerookt mager spek, in kloeke blokken
 • 24 kleine uitjes, gepeld
 • 250 gram kleine champignons
 • 25 gram boter
 • "beurre manié" van 1 gulle eetlepel bloem en dito boter
Marineer het vlees 24 uur voor de bereiding in een afgedekte kom in de koelkast. Droog het vlees af en braad het aan met het spek in de olie en de boter, tot het een mooie kleur heeft. Giet de ongezeefde marinade in de pan en laat het vlees zachtjes sudderen tot het gaar is. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de uitjes toe.
Bak de champignons in wat boter in de koekenpan tot ze hun vocht verloren hebben.
Haal het vlees uit de pan. Prak de bloem en de boter samen tot een "beurre manié". Roer die in een kommetje glad met een flinke pollepel stoofvocht en voeg dat al roerend bij de saus. Laat binden en kook nog 5 minuten door. Doe het vlees en de champignons bij de saus en serveer.

Wil je net zo mooi leren schrijven over spijs of wijn als Onno Kleyn, kijk dan eens op de website van de Culinaire Schrijfacademie.

Muziek terwijl u werkt:
Il postino, Luis E. Bacalov 

bron foto: www.onnokleyn.nl

2 opmerkingen:

 1. 't Is niet eerlijk. Wil ik schrijven over stamppot andijvie, is OhMyFoodness me voor. Nu wou ik maandag over boef bourguignon schrijven en nou ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dat terwijl ik altijd Italiaanse recepten publiceer. Wat een onrecht!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.