Slakken in opmars

Wijnoogst in volle gang. Tractoren rijden af en aan. Berg op, berg af, dag in, dag uit.
Trekkers tot de nok gevuld met een berg druiven. Opleggers met een uitgekiend aantal gestapelde kistjes. In ieder kistje met zorg gedrapeerde gave druiventrossen.

Niets anders dan geconcentreerd knippende snoeischaren in de ene wijngaard. In de andere een complete familiehereniging waarbij er ook nog tijd over is om te werken.


De slakken trekken zich er weinig van aan. Sloom sloffen ze verder, onverstoorbaar. Niet alleen door wijngaarden, ook door aangrenzende percelen.
Italiaanse huishoudens herontdekken proteïnen die gratis hun tuinen binnentrekken. De helix aspersa. Een weekdier dat in het verleden zijn sporen al ruim verdiend had.  De opmars van de slak.

Het slakkenseizoen is hier bijna voorbij dus ik ben nog redelijk op tijd met dit recept. Als je vandaag begint met de voorbereidingen zijn de slakken voor de elfenderstigste nog klaar.

Dit recept is van mijn vriendin Silvia, die het nog van haar oma heeft.

recept slakken alla veneta

ongeveer 50 tot 60 verse slakken of slakken uit blik
paneermeel of beschuit
witte wijnazijn
zout

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
een flinke scheut olijfolie
1 tak rozemarijn, omwikkeld met garen
1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
1 eetlepel tomatenpuree
zout
peper
water en voor wie slakken uit blik gebruikt de bouillon uit het blik aangevuld met water
een handvol fijngestampt beschuit
geraspte Parmezaanse kaas

Wie verse slakken gebruikt volgt het recept vanaf hier.
Wrijf de slakken één voor één schoon onder stromend koud water. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze royaal met paneermeel of droog broodkruim. Dek het vergiet af met een zwaar deksel en laat de slakken drie dagen... ontslakken!
Door zich een paar dagen te voeden met uitsluitend paneermeel, zuiveren ze hun ingewanden.

De vierde dag de slakken uitstekend schoonwrijven onder stromend koud water. Zet ze een paar uur net onder water met witte wijnazijn en grof zout.
Was de slakken totdat het water schoon blijft. Houd de slakken een kwartier tegen de kook aan. Giet af en spoel af met koud water. Haal de slakken uit hun huisjes met een gebaksvorkje. Haal het zwarte uiteinde weg.
Kook de slakken in gezouten water met een scheut witte wijnazijn erin en schuim af tot er geen schuim meer verschijnt. Spoel de slakken voor de laatste keer schoon onder de kraan.

Wie slakken uit blik gebruikt volgt het recept vanaf hier.
Bak de ui en knoflook zachtjes in de olie
Voeg de slakken toe als de ui glazig is en bak een paar minuten. Doe er rozemarijn, peterselie, tomatenpuree, bouillonblokje, zout, peper en water bij. De slakken moeten goed onder water staan.
Kook de slakken drie uur lang.
Kook de slakken de tweede dag weer drie uur lang en voeg water toe indien nodig. De slakken zijn gaar als je er met de vork makkelijk in kunt prikken.
Bind het kookvocht met beschuit en roer er 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door.
Langzaam van genieten!

Muziek terwijl u werkt:
House for sale, Lucifer
I heard it through the grapevine, Marvin Gaye

Verse slakken zijn in Nederland te koop bij slakkenboerderijen en delicatessenwinkels. Bij de groothandel in blik en in de diepvries. In sommige supermarkten verkrijgbaar in blik.

2 opmerkingen:

  1. Wat een werk....
    Lisa is groot geworden op slakken. Als peuter en kleuter at ze slakken alsof het snoepjes waren. Uit de diepvries met knoflookboter.
    Nu haalt ze haar neus er voor op!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.