pasta met zeevruchten, pasta allo scoglio

Uitgestrekt geel, georganiseerde wijnranken en ontelbaar olijfgroen, oogstrelende cactusvijgen en aanlandig wuivende palmen. Dit alles afgezet tegen een verfrissend blauw biesje, dat is Puglia.
Heerlijke olijfolie, groenten, kruiden en fruit met nog meer smaak, volle wijnen, orecchiette, taralli, burrata, focaccia, verse vis en zeevruchten. Jaarlijks willen we daar van proeven.


Ooit hadden we hier een gedenkwaardig gesprek met twee zussen afkomstig uit Taranto, over een gerecht waarin alle smaken van Puglia samenkomen.
Deze zussen vertelden mij hoe je de enig échte pasta allo scoglio maakt....
Volgens mij hadden ze nog gelijk ook!

recept pasta met zeevruchten, allo scoglio

1 kg mosselen, gecontroleerd en schoongeborsteld
500 gram venusschelpen, of 1,5 kilo mosselen in totaal, gecontroleerd en schoongeborsteld
1 pijlstaartinktvis, de romp in ringen, de tentakels in stukjes gesneden
16 gamba's
4 scampi's
400 gram linguine 7 van De Cecco of spaghetti
2 eetlepels olijfolie
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
1 rood pepertje
300 gram verse tomaten, in blokjes
een scheut witte wijn
2-3 eetlepels gehakte platte peterselie
2 eetlepels droog broodkruim

Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak ondertussen het rode pepertje met de knoflook. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.
Voeg de zeevruchten toe en bak totdat de schelpen open zijn. Voeg een scheut wijn en de blokjes tomaat toe. Bak nog een paar minuten.
Roer de pasta door de zeevruchten, samen met de peterselie en het broodkruim. Versier ieder bord met een scampi en zorg dat er op ieder bord mosselen liggen, nog in de schelp.

Pasta-ideeen
Maak ook eens verse tagliatelle, klik hier voor een voorbeeld met truffel!

Muziek terwijl u werkt:
Alessandra Amoroso, Senza nuvole

Geen opmerkingen:

Een reactie posten