paddenstoelenschnitzel

Een rieten mand, een zakmes en proviand. Goed geschoeid en goed gehumeurd gaan we op pad. Met  expert, met plukvergunning. Op zoek naar... paddenstoelen!

Een mand, geen tas. Niet vanwege heimwee naar Roodkapje of een ontwikkeld gevoel voor country style. Een mand of een draagzak met gaas onderin is in Italië verplicht.
Vallende sporen uit geplukte paddenstoelen komen via de gaten in de bosgrond terecht. Bovendien voorkom je dat je paddenstoelen bederven.


De eerste porcino, ik zal het niet vergeten. Vingers in de grond en onder het uiteinde het eekhoorntjesbrood omhoog duwen. Een dag wandelen, speuren, scoren, laten afkeuren, bewonderen, verwonderen. Met een volle mand thuiskomen.
We vinden ook nog grote parasolzwammen, honingzwammen en cantharellen.

De grote parasolzwammen zijn 's avonds meteen verorberd in de vorm van schnitzels. Dit is hier een gangbaar recept voor dit type paddenstoel.

recept paddestoelenschnitzel

Per persoon 1 grote parasolzwam met een doorsnee van ongeveer 25 centimeter.
Per persoon 1 ei
Paneermeel
Peper en zout
Olijfolie of pinda-olie
Eventueel wat fijngehakte platte peterselie.

Haal de paddenstoelen een voor een door het ei.Gebruik een keukenkwast om het ei goed aan te brengen. Paneer en breng op smaak met peper en zout. Bak twee minuten per kant in de olie. Bestrooi eventueel met wat peterselie.

Een hazelnootachtige schnitzel, lekker met een flinke salade en een broodje erbij. Zeker na een hele dag paddenstoelen vinden. En nu jullie op zoek!

Muziek terwijl u werkt:
A Tisket A Tasket, Ella Fitzgerald
You spin me around, Dead or Alive

Grote parasolzwammen komen tot eind oktober ook in Nederland voor.
Pluk paddenstoelen altijd in het bijzijn van een kenner. In Nederland kun je bijvoorbeeld contact opnemen met Edwin Florès van Casa Foresta. Tevens schrijver van "Het paddenstoelenboek".

bron tekening: http://paddestoelen.net/html/paddestoel/ned_soort2.html

6 opmerkingen:

 1. Gloeiende, die parasolzwammen zoek ik. Maar niet gevonden in NL. Mijn vrouw (uit Polen) denkt met heimwee aan die schnitzel-paddenstoelen. Ik wil het graag voor haar maken, maar tot nu toe geen leverancier gevonden ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Paul,
  Neem eens contact op met Edwin Florès van @casaforesta. In "Het paddenstoelenboek" schrijft hij er het volgende over "De grote parasolzwam komt in heel Nederland voor. Je vindt ze het meest in niet-bemeste bermen langse wegen en paden, en op voedselarme bodem langs lanen, in parken, bosschages enzovoort."
  Wel met iemand die er verstand van heeft gaan zoeken, bijvoorbeeld Edwin Flores!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou hier in Hongarije volop. Ze maken het u makkelijk door in groepen te groeien. Uw vrouw heeft gelijk als schnitzel zijn ze voortreffelijk. In de winkel niet te koop. Vers plukken en gelijk smullen. Lopen snel in kwaliteit terug als ze gepost zijn. Ui

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meteen opeten inderdaad. Overigens worden deze stukjes geschreven door mij en niet door mijn man. Hij spreekt wel Nederlands, maar schrijven... ;)

   Verwijderen
 4. In noord Holland ook! Op de terugweg van me werk geplukt en meteen in de pan😀

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.