Limoncello-amandelcake


Limoncello, een mierzoetzuur drankje dat toch eigenlijk alleen te pruimen is als je te zwaar getafeld hebt? Én teveel gedronken bovendien?

Minder dan eens per jaar drinken wij limoncello. Toch heb ik altijd minstens een fles in de kast staan. Rara hoe kan dat?


A Italiaans koken met Antoinette heeft nu eenmaal regelmatig last van vlagen van waanzin
B Schoonzus Antonella schenkt die flessen huisgemaakte limoncello puur om Antoinette te vervelen
C De limoncello-amandelcake is zo geliefd dat de voorraad limoncello streng wordt gecontroleerd.

recept limoncello-amandelcake

250 gram gepelde amandelen, of 250 gram amandelmeel
5 eieren
190 g suiker
100 g zachte boter
40 g aardappelzetmeel (glutenvrij) of bloem
0,75 dl limoncello
de geraspte schil van een citroen
een snuf zout
6 g bakpoeder
(eventueel wat poedersuiker om te bestrooien)

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Doe er de eieren bij en laat de machine twee minuten draaien tot de eieren goed losgeklopt zijn.
Doe alle ingrediënten erbij op het bakpoeder na en meng goed door tot er een vloeibaar glad deeg ontstaat.
Bakpoeder erbij en de machine nog kort laten draaien.
Pak een stuk bakpapier, houd het onder de kraan, wring uit en bekleed een ronde bakvorm met doorsnee 26 cm.
Bak de cake gaar in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten.
Wie een hekel heeft aan cake in punten kan overwegen cupcakes te maken, de baktijd wordt dan ongeveer 10 minuten korter.
Laat de cake afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker.
De cake is fris van smaak.

Je kunt ook ongepelde amandelen gebruiken, alleen wordt de taart dan niet zo mooi geel.

Hoe je zelf limoncello maakt? Klik HIER!
En klik HIER om zelf limoncello-aardbeienjam te maken.

Of bak nog even typisch Italiaans door (klik op het recept van je keuze):
smeuige chocoladecake met ricotta
appeltaart uit Verona
oma's taart, torta della nonna
koekjes uit Venetië

Muziek terwijl u werkt:
Fools Garden, Lemon Tree

2 opmerkingen:

  1. Limoncello! Lekker! Ik heb ooit eens een soort tiramisu er mee gemaakt met framboos, ook lekker.
    Deze cake klinkt ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem2/20/2016

    Tip! Doe een halve pot lemoncurd (Chivers, te koop bij AH) in een pan en voeg wat water toe. Verwarm dit totdat het een egaal, dik vloeibaar, mengsel is. Voeg, als je dit lekker vind, nog een klein scheutje limoncello toe. Giet het mengsel over de cake als deze net uit de oven is. Laat dan afkoelen. Héérlijk!

    Groetjes,
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen