Italiaanse aardappels uit de oven van Karin Luiten, patate al forno

Staan de Italiaanse aardappels uit Karin Luiten's boek "Kleine moeite groot effect" in de oven? Is de zalmfilet in een Italiaans kruidenkorstje van pagina 54 klaar om er boven te schuiven? Alles klaar terwijl u wacht? Dan heb je terwijl de oven het werk doet, tijd om héél andere dingen te gaan doen.

De één kletst op advies van Karin met de gasten, een ander gaat misschien liever kantklossen, of legt de laatste hand aan zijn suikerzakjesverzameling. Ik bestelde zojuist het Handboek Oven via internet!


Want culinair journalist Karin Luiten staat garant voor duidelijke, smaakvolle recepten die ze presenteert met een goed gedoseerd gevoel voor humor. Dus dat Handboek wil ik in de kast hebben staan.
Daarna ben ik gezwind doorgesurfd naar koken.blogo.nl . Vol kookboekrecensies en keukentips van divers pluimage.
Lees op deze blog vooral ook de recepten die Karin iedere zaterdag publiceert in Trouw.

De aardappels en vis zijn inmiddels klaar. Maar het is toch nog wachten. Pompom. Aftellen. Pompompom. Tot de postbode komt. Pompom. Met dat pakket.
Nee, geen pakje! Ga weg zeg.

Hier het recept voor aardappelen met rozemarijn en knoflook, nog Italiaanser dan Karin zelf.
En wat ga jíj doen als ze in de oven staan?
Juist.

recept aardappels uit de oven 

1 kilo (nieuwe) aardappels, vastkokend
1 knoflookteen
4 takjes verse rozemarijn (7 cm)
een flinke scheut olijfolie extra vergine
zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de aardappels schoon en schil ze niet. Snijd ze in niet te kleine blokken en spoel de aardappels af onder de kraan tot ze geen zetmeel meer verliezen.
Pel de knoflook en snijd in kleine stukjes. Ris de rozemarijnblaadjes van de takjes.
Sprenkel olijfolie over de bakplaat of braadslee. Doe de aardappels, rozemarijn en knoflook erin. Sprenkel er nog wat olijfolie over. Hussel goed door elkaar.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat in ruim drie kwartier bruin en knapperig worden. Schep tussentijds één of twee keer om.

Muziek terwijl u werkt:
Please Mr. Postman, The Carpenters

Het recept van Karin Luiten uit 'Kleine moeite, groot effect' heb ik precies overgenomen, met het verschil dat mijn aardappelblokken zijn afgespoeld en dat de tijd in de oven, langer is omdat de aardappelen garen op een lagere oventemperatuur.

6 opmerkingen:

  1. ik geef de voorkeur aan een klein tukje als de oven aan staat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben dol op mijn oven! :) Heb het kookboek niet, ben heel benieuwd wat je ervan vind!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ook! Pompompom... Maar het valt zeker niet tegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Amerikaanse muziek bij Italiaanse aardappeltjes? Foei Antoinette!

    BeantwoordenVerwijderen