Antipasto: salade met octopus en aardappel

Ooit aten wij gezeten aan de bar ergens in Granada. Daar hingen hammen boven ons te drogen. Onderaan iedere ham een bakje, dat de druppels verhinderde op onze hoofden uiteen te spatten.

We aten onze buik vol van de heerlijkste tapas: ham, lauwwarme gehaktballetjes, gemarineerde olijven. En, caramba! Zo wilden we altijd wel aardappels eten! Kauwen op malse paarse zuignapjes, een knapperig en fleurig uitje, fris en zoet tegen een zacht aardappelpeterseliebehangetje.



Jaren later leerde ik dat niet alleen Spanjaarden octopus klaarmaken op deze manier, ook in Italië doen ze het zo.

recept salade met octopus en aardappel

750 g octopus, inktzak en kop verwijderd
600 g aardappels schoongeborsteld in de schil
1 wortel
1 stengel bleekselderij
1 ui
1 eetlepel azijn
2 blaadjes laurier
zout

1 rode ui van gemiddelde grootte, gesnipperd
olie
citroensap
peper
zout
3 eetlepels gehakte platte peterselie

Zet een pan met water op. Doe er een wortel, een stengel bleekselderij, een ui, een eetlepel azijn en twee blaadjes laurier in. Het moet voldoende water zijn om de octopus helemaal onder water te zetten, voeg eventueel toe. Doe de octopus in het kokende water en kook  gaar in ongeveer 45 minuten. Voeg na 25 minuten de ongeschilde aardappels toe. Schil je de aardappels dan zullen ze het paars gekleurde water absorberen. Dat is niet de bedoeling.

Maak een dressing van rode ui, olie, citroen, peper, zout en peterselie.
Giet de inktvis en aardappels af. Schil de aardappels en snijd in blokjes, snijd de octopus in stukken. Schenk er de dressing over, roer goed door en laat een half uurtje intrekken.

In plaats van rode ui kun je ook knoflook gebruiken.
Als het warm is eten we dit ook wel als hoofdgerecht.

Serveer lauwwarm of koud.

Muziek terwijl u werkt:
Mille echi, La Piovra, Ennio Morricone

3 opmerkingen:

  1. Anonymous9/17/2012

    Oh ....Wat was ik vroeger verliefd op Michele Placido, leuk even deze herinnering ;]]

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anonymous12/10/2012

    Heerlijk recept! Begrijp ik goed dat de gewone ui, wortel en bleekselderij alleen als smaakmakers dienen en verder niet worden gegeten? Sandra Z.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat klopt Sandra, ze worden niet gebruikt in deze salade. Ze kleuren paars mee..

    BeantwoordenVerwijderen