vijgenjam

Hoera, ik kreeg zojuist telefoon van nonno Giorgio. De vijgen en pruimen in zijn tuin zijn rijp. Klaar om er jam van te maken! Ik begin met vijgenjam.
De vaatwasser staat al vol met glazen potten en vanmiddag gaan we plukken. Dat gaat altijd razendsnel, je hebt er zo een paar kilo van in je kistje. 



























De jam maak ik gedeeltelijk volgens het basisrecept maar ik maak ook een flink aantal potten vijgenjam met een scheut balsamicoazijn erin. Lekker voor bij een kaasplankje. 
Gauw aan de slag, buona giornata!


recept vijgenjam van verse vijgen

2 kilo vijgen
sap van 2 citroenen 
660 gram suiker als je hele zoete vijgen gebruikt. Zijn de vijgen minder rijp, dan kun je wat meer suiker gebruiken
Kook de jampotten en deksels uit in een pan of in de vaatwasser op 75 graden.
Zet de potten klaar op schone theedoeken, met de openingen naar beneden.

Was de vijgen, snijd de takjes weg en snijd ze in kleine stukjes.
Pers de citroenen.
Doe het fruit met de suiker in de pan en laat het ongeveer een kwartier zachtjes koken. Blijven roeren! Voeg het citroensap toe en kook nog 5 minuten.
Giet de jam meteen in potjes en vul ze tot 2 cm onder de rand. Zet de potjes 5 minuten op hun kop en draai ze daarna terug. 
Laat de jam langzaam afkoelen, om het geleren te bevorderen. Leg een handdoek over de jampotjes om het afkoelen te vertragen.

Ik gebruik geen geleisuiker of andere geleermiddelen, omdat ik proef dat het erin zit en ik dat niet lekker vind.


Maak deze jam ook eens zo:
  • met een scheut balsamicoazijn erin
  • met een snuf kaneel of speculaaskruiden 
Vijgenjam is lekker op crostata en vooral de versie met balsamicoazijn past prima bij een kaasplankje!

Maak deze jams ook eens:
kruisbessenjam
limoncello-aardbeienjam
aalbessenjam
blauwe-bessenjam
pruimenjam met granaatappelsiroop
paprikajam
marmelade van bittere sinaasappels
marmelade van cederappel

Muziek terwijl u werkt:

Pump up the jam, Technotronic
Jammin', Bob Marley

9 opmerkingen:

  1. Huisgemaakte vijgenjam bij een kaasplankje. Mw. Antoinette: hoe laat kan ik aanbellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk! Hier zijn de vijgen helaas nog niet rijp. Altijd pas eind september. Ik maak voor bij onze kaasplank ieder jaar vijgen-walnotenchutney - een aanrader. Ben trouwens voor het eerst op je blog. Leuk - ga je gelijk volgen. Groetjes uit Frankrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bonjour Lisette, welkom in La Cucina en ik volg jouw nu blog ook, leuk! Saluti da Verona

      Verwijderen
  3. Lekker zeg, ik zag het al op je FB. Ook lekker op een crostada met stukje geitenkaas en honing. Zo hou ik van de vijg!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker mhhhh.
    De vijgen staan nu lekker te pruttelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben zo blij, ik kreeg gisteren vijgen van een vriendin en heb er meteen jam van gemaakt. Twee liter geluk rijker!

      Verwijderen