Peperonata, paprika's in tomatensaus

De vakantie is al lang voorbij maar we zijn nog steeds helemaal in de stemming!

Wij zitten op onze werkplekken, maar Zoonlief & Zoonlief hebben volgens Italiaans gebruik maar liefst drie maanden zomervakantie. Met heel wat kunst en vliegwerk vangen wij al die vrijheid op.

In tijden van crisis valt dat in veel Italiaanse gezinnen nog niet mee. Lonen liggen laag. Vaak is een van de tweeverdieners ontslagen als gevolg van de crisis. Veel geld om leuke dingen is er niet.

De helft van de Italianen kan dit jaar als resultaat van de economische toestanden niet op vakantie. Gelukkig doen de parochies in juli goed werk, dan organiseren zij vrijwel gratis spelletjes en activiteiten die je nog het best kunt vergelijken met het Nederlandse Kindervakantiewerk. Opa's en oma's zijn hun gewicht meer dan ooit in goud waard. Ze helpen met de opvang en zorgen voor afwisseling. De televisie draait in menig gezin overuren.

Een veel toegepaste techniek om extra tijd op te vangen en quality time te garanderen is, laten we het maar noemen vakantiespreiding. Eerst gaan de bambini een week met mamma op vakantie en daarna nog een week met pappa. Zo is de opgevangen tijd dubbel tegen lagere kosten.

Ouders klagen steen en been en zouden de vakantieperiode willen verkorten naar twee maanden, of nog korter. Zal het ooit veranderen? Ik ben er bang voor.

Deze week vieren we in huize Italiaans koken met Antoinette Siciliaanse week. Gaan jullie ook mee? Vandaag doen we de peperonata. Kinderen zijn van harte uitgenodigd om mee te koken en pa en moe trekken alvast een wijntje open. Gezamenlijk dansen we de Balada, il tormentone dell'estate!

recept peperonata

600 gram paprika's (rood, geel en groen)
2 eetlepels olijfolie
2 uien van gemiddelde grootte, liefst rood, anders wit
400 gram gepelde tomaten
1 à 2 tenen knoflook
zout en peper
eventueel een paar blaadjes verse basilicum

Hak de knoflook fijn en fruit samen met de ui ongeveer een kwartier zachtje. Dan de in ruiten of julienne gesneden paprika, peper en zout erbij en 15 minuten op matig vuur bakken.
Tomaten toevoegen en ongeveer 20 minuten op matig vuur laten pruttelen.
Controleer of de paprika's zacht zijn en verleng de kooktijd eventueel met een paar minuten.
Kook eventueel 5 minuten voor einde kooktijd een paar gescheurde blaadjes basilicum mee.

Dit bijgerecht kan lauwwarm of koud opgediend worden.

Muziek terwijl u werkt:
Balada boa, Gusttavo Lima

4 opmerkingen:

 1. Nog gefeliciteerd met je 1-jarig blog-bestaan!
  Ik blijf de combinatie eten en muziek erg leuk vinden.
  3 maanden vakantie in Italië, daar sta je als zes-weken-Nederlander niet bij stil. Ik koester mooie herinneringen aan Sicilië en ben dus blij met je recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oei, ik begin nu toch wel heel erg te twijfelen of mijn peperoni wel de juiste vertaling van paprika is ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grazië!
  Sicilië is prachtig en de keuken ottimo.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.