na-zomers feestmenu en koekjes van Artusi, gialetti

Waar ben ik aan begonnen? En houdt het ooit nog op?

Een jaar geleden ging vanuit Verona de blog Italiaans koken met Antoinette van start. Een kleine, a-commerciële blog dat wil laten zien dat je geen gouden handjes nodig hebt om lekker te eten en dat Italiaanse eenvoud op je bord nooit verveelt. A-commercieel, maar reclame voor me maken mag!

Italiaans koken met Antoinette geeft een recept met muziek en een verhaal over la bella Italia. Als het me lukt een goede te maken mét foto.

Bij de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn leerde ik nadenken over smaak en over culinair schrijven. Verplichte kost voor iedereen die schrijft over eten of wijn! Bovendien ontdekte ik tijdens de cursus hoe geweldig het is om mensen te interviewen die jou vertellen over datgene wat zij nou het liefst doen.

Na elf jaar wonen in Italië ben ik vergroeid met de mensen en met hun eetcultuur. Eenvoud, versheid en kwaliteit behoeden het dagelijks menu van de Italiaan voor te veel toeters en bellen. Zij pakken liever uit met een gang of twee meer, in plaats van met ingewikkelde recepten of vergezochte ingrediënten.

Het éénjarig bestaan van Italiaans koken met Antoinette vieren we daarom met een feestelijk menu di terra, geheel in Italiaanse stijl.

Alle recepten verschenen al eens op deze blog maar ik sluit af met een nieuw, voor Gialetti.
Geen cupcakes helaas, dat wilden mijn volgers tóch niet, maar koekjes die Artusi zelf al gevaarlijk lekker vond. Meer zeg ik niet! En met de Recioto die daarbij gepresenteerd wordt zijn we in één klap helemaal terug in mijn Valpolicella.

Antipasti
Vijgen met Parmaham
Crostini met Toscaanse kippenleverpaté

Primo
Penne all'arrabbiata

Verfrissende citroensorbet

Secondo
Stoofpotje van lamsvlees met saffraan

Contorno
Sperziebonen met verse munt

Dolce
Gialetti con Recioto

Caffè

recept voor ongeveer 20 gialetti

125 gram maisgriesmeel, te koop bij de Turk
125 gram bloem
100 gram boter op kamertemperatuur
50 gram krenten
25 gram pijnboompitten
100 gram suiker
3 eierdooiers
zout

Wel de krenten in lauwwarm water.
Zeef de griesmeel en bloem in een kom. Maak een kuiltje en doe boter en zout erbij. Klop de eierdooiers met de suiker en giet het mengsel in het kuiltje. Kneed de ingrediënten tot er een mooi deeg ontstaat. Dep de krenten droog, doe ze samen met de pijnboompitten bij het deeg en kneed nogmaals goed door.
Vorm met behulp van twee eetlepels ongeveer 20 eiervormige koekjes.
Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar in een voorverwarmde heteluchtoven, op 175 graden.

Muziek terwijl u werkt:
Raffaella Carrà, Tanti auguri

16 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met je eerste verjaardag! En wat een lekker menu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd Antoinette! Mooi menu. En die koekjes vergezeld door Recioto lijken ons verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd! Een jaar aan het bloggen alweer - wat vliegt de tijd. Fijn menu is dit zeg - heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd met je 1-jarige blog!! Dat er nog vele moge volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gefeliciteerd!!!! Op naar het volgende jaar met heerlijke Italiaanse recepten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd!!! Op naar nog een jaar met heerlijke Italiaanse recepten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jeroen8/25/2012

    ...ed io cito: Tanti auguri, a chi tanti amanti ha!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 1 Jaar: gefeliciteerd!

    Heerlijk menu... dat stoofpotje: mmm!

    Goed weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 1 Jaar: gefeliciteerd!

    Heerlijk menu... dat stoofpotje: mmm!

    Goed weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gefeliciteerd! Een jaar pas? Dan heb je al heel wat afgeblogd. Heerlijke verhalen altijd (vaak schaterlachend achter mijn laptop), dus om die foto's zou ik me niet zo druk om maken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Van harte, Antoinette, met een jaar lang heerlijke blogs. Ga gerust nog vele jaren door, ik ben een trouw bezoekster en zal dat ook blijven. Love Italy and you.
    X, Nell

    BeantwoordenVerwijderen