citroensorbet zonder ijsmachine, sorbetto al limone

In Italië is het altijd mooi weer! Zo mooi dat we ons al dagen, wat zeg ik wéken, om twaalf uur 's middags vrijwillig opsluiten terwijl de graden buiten welig tieren.

De zonwering doet overdag haar werk, luiken en ramen zijn potdicht.

Er heerst een absoluut verbod op lange, hete douches, op het gebruik van vaatwasser, oven, strijkbout en andere apparaten die het klimaat in huis negatief beïnvloeden. Deze doen hun werk 's nachts maar of gewoon helemaal niet.

Hittegolven beuken in op het land, de een na de ander, dag in, dag uit. Een verfrissende duik in het zwembad zit er niet meer in, de watertemperatuur is gestegen tot ruim 28 graden.

Maar om acht uur 's avonds, we kunnen er de klok haast op gelijk zetten, waait er vanaf de Monti Lessini gestaag een koel windje, dat prestissimo alle hangende hitte uit ons dorp in de Valpolicella wegblaast. Het is onze aria condizionata naturale, onze gegarandeerde nachtrust.
Ramen en deuren aan de voor- en achterkant worden wagenwijd tegen elkaar opengezet zodat de wind haar verkoelende werk kan doen.
Wij bloeien op en komen tot leven!

Op zo'n oververhitte dag sluiten we de maaltijd graag af met een verfrissend lichte zoetzure sorbetto. Je kunt citroensorbetto ook tussen het voor- en hoofdgerecht serveren in kleine porties en in een minder zoete versie.
Dit is mijn basisrecept, waarop je in geuren en kleuren kunt variëren.

recept citroensorbet maken zonder ijsmachine 

2,5 dl water
200 gram suiker
2,5 dl gezeefd citroensap
eventueel een ons gepureerd vers seizoensfruit (op de foto sorbet met roze grapefruit)
1 eiwit
eventueel een scheut wodka

Verwarm het water en doe de suiker erbij. Kook ongeveer vijf minuten zachtjes en roer totdat de suiker helemaal is opgelost.
Neem de pan van het vuur en meng het citroensap door het suikerwater.
Voeg eventueel een ons met de staafmixer fijn gepureerd fruit toe, zoals bramen, frambozen, aardbeien, bosbessen, abrikozen of een perzik. Laat dit mengsel afkoelen en schenk het dan over in ijsblokjesvormen.
Laat de blokjes stijf opvriezen. Zo hard als gewone ijsblokjes worden ze niet.

Doe de sorbetblokjes een kwartier voor het opdienen in een keukenmachine met een krachtige motor.
Splits het ei en doe het eiwit bij de ijsblokjes.
Laat de keukenmachine op flinke snelheid draaien, tot er een smeuïge massa ontstaat. Ik doe er ook regelmatig een scheut wodka door.
Zet de sorbetto nog 10 minuten terug in de vriezer.
Serveer in glazen en geef er een lepeltje of een rietje bij. Meteen opdrinken.

Muziek terwijl u werkt:
Heat wave, Martha & The Vandellas

6 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Zou ik best lusten in het zonnetje nu :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een welkom recept. Ik heb alle ingrediënten in huis, lijkt me heerlijk.
    Hier ook alles potdicht. Mijn verduisterende gordijnen op de eerste etage houden bijna alles tegen. Beneden is het een ander verhaal. Luxaflex houdt niet alles tegen. Als het goed is hebben we volgend jaar Gordijnen en zonwering.
    Het is 28 graden celcius in de woonkamer...pffff

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kijk, dat is tenminste een cool recept dat ik zelf zonder heisa zou kunnen maken, Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen