Bonensoep voor alle seizoenen, pasta e fagioli

De Italiaanse uitdrukking "Cascare a fagiolo" "Vallen als een boon" betekent dat iets precies op het goede moment op de goede plaats gebeurt. Casca proprio a fagiolo! Fijn, dat komt nu net mooi uit!

Gezien de tijd van het jaar is het een goed moment voor één van de mooiste boontjes die ik ken, de verse borlotto.  Als de boontjes eenmaal gekookt zijn verliezen ze de duidelijke mooie tekening maar een kniesoor die daar op let. Borlotti zijn namelijk niet alleen mooi maar ook lekker.


Eigenlijk hoor je deze geurige soep te maken in de herfst of de winter, maar met de toevoeging van meer water en minder pasta geef je er gewoon een zomerse draai aan. En zo is je timing weer perfect!

recept bonensoep met pasta

300 gram verse borlotti (ongeveer 700 gram in de peul), of 300 gram bonen uit blik, of 100 gram gedroogde bonen
100 gram ontbijtspek
1 sjalot
1 bosui
2 stengels bleekselderij
1 wortel
een paar takjes platte peterselie
1 flinke eetlepel olijfolie
1 dikke teen knoflook, gekneusd
2 takjes rozemarijn
1,25 liter water
200 gram gepelde of gezeefde tomaten
100 gram kleine pasta, bijvoorbeeld ditaloni
zout en peper naar smaak

Gebruik je gedroogde bonen dan week je ze de nacht tevoren in water met wat zout en kook je ze een uur apart.
Snijd de sjalot, bosui, bleekselderij en de wortel in kleine blokjes en hak de peterselie.
Doe de olijfolie in de pan en bak de gesneden ingrediënten erin.
Doe het ontbijtspek erbij zodra de sjalot zacht is en doe de knoflook en rozemarijn erbij. Schroei het spek rondom dicht. Doe het water, de bonen, tomaten, peper en zout erbij en laat dit 45 minuten koken.
Doe de pasta zoveel minuten als aangegeven op de verpakking voor het einde van de kooktijd in de soep.
Je kunt voordat je de pasta toevoegt een gedeelte van de soep pureren met de staafmixer. Verwijder de rozemarijn voordat je gaat pureren.

In de winter maak je de soep volgens het originele recept, dikker, door minder water toe te voegen (1 liter) en meer pasta (300 gram). En je dient heter op.

Muziek terwijl u werkt:
Just in time, Gene Kelly en Julie Andrews
Black bean soup, David Soul

Deze blog staat ook op http://www.bruinebonenbende.nl/, de website van de @bonenbende

2 opmerkingen:

  1. Het ging niet helemaal goed hier. Ik heb uiteindelijk blijkbaar teveel zout gebruikt. (Een kokende boon smaakt niet zout, terwijl de vocht dat wel is.) Ook las ik pas achteraf dat ik droge bonen een uur apart moest koken. En ik zie ook geen suggestie voor hoeveel olie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat jammer Martin! Gedroogde bonen hebben een langere kooktijd nodig dan verse bonen. Ik heb die zin voor de zekerheid naar voren gehaald.
    Olie, minstens zoveel als nodig om de groente te fruiten.
    Het is wel een goed idee om voor je gaat beginnen eerst het recept helemaal door te lezen, om nare verassingen te voorkomen. Next time better. Kind regards!

    BeantwoordenVerwijderen