Munt-hangop met aardbeien van de koude grond


Bonusvoordeel

In Nederland lees ik de Allerhande, die mijn moeder altijd trouw voor mij bewaart.
AH! Al op een van de eerste bladzijden stuit ik op een fris idee van Albert Heijn; munt-hangop met aardbeien!
In mijn moeder's tuin woekert de munt waar die niet gaan kan, dus gerechten met dit kruid zijn van harte welkom.


Volgens het recept is hangop tegenwoordig te koop bij 's lands grootste kruidenier, maar ík heb ook een fris idee. Die hangop maken we natuurlijk ouderwets lekker zelf!

Aardbeien hebben we al direct van het land en citroen en suiker liggen ook nog op voorraad. Het recept is, zij het met aanpassingen, gekopieerd en de foto plukte ik zonder blikken of blozen van internet. 
Ik heb, gelukkig voor Albert, wel nog een pak yoghurt bij hem gekocht. 

De friszure munt-hangop combineert benissimo met de zoete aardbeien en door de werkelijk prachtige kleuren van deze toet krijgt uw dag toch nog een Italiaans tintje!

recept munt-hangop met aardbeien en zest

1 liter volle yoghurt
500 gram aardbeien
15 gram suiker
het sap van 1 citroen
de rasp van een halve citroen
8 blaadjes munt en 4 voor de garnering

Dag 1
Plaats een grote zeef in een kom. Spreid een theedoek uit over de zeef en zet vast met een paar knijpers en giet de yoghurt hier in. Laat een nachtje uitlekken in de koelkast.

Dag 2
Was de aardbeien. Houd vier aardbeien met kroontjes apart voor de garnering.
Verwijder de kroontjes van de andere exemplaren en snijd de aardbeien in vier delen.
Doe de suiker en het sap van de citroen over de aardbeien en laat dit een uurtje staan.
Doe de hangop in een kom.
Hak acht blaadjes munt fijn en roer ze samen met 3/4 van de rasp door de hangop.
Doe de hangop over in vier glazen schaaltjes, verdeel er de aardbeien en het sap over en garneer met munt en de hele aardbeien.

Muziek terwijl u werkt:
Madonna, Hung up

Vrij naar munt-hangop met aardbeien uit Allerhande nr. 5 van 2012, bron foto Allerhande nr. 5 2012

2 opmerkingen:

  1. Leuk dit recept! Voor kleine hoeveelheden hangop gebruik ik een koffiefilter en een ouderwetse losse houder op een kopje.Een paar uurtjes in de koelkast. Heerlijk door sausjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed idee! Ik gebruik nu vaak Griekse yoghurt, maar hangop is eigenlijk wel zo praktisch!

    BeantwoordenVerwijderen