Jam van blauwe bessen, blues jam in C

Komijnekaas, specerijen genoeg om een eigen toko mee te beginnen, pindakaas, stroopwafels en liters zelfgemaakte blauwebessenjam gaan er mee naar Italië.

Onlosmakelijk ben ik verbonden met blauwe bessen.

Ooit plukte ik ze in de schoolvakanties. Wij van het gewone plukvolk vulden onze kistjes al gauw twee tot drie keer langzamer dan Bosbessen Benny met zijn vingervlugge handjes. Zo hielden wij tenminste tijd over om onze zieleroerselen te bespreken tot in het diepste detail.
Nu haal ik ze liever op bestelling af. Binnen vijf minuten mijn kofferbak volstouwen, dat werk.

Thuis maken we ons op voor een dampende jamsessie.
Al zing je zo vals als een kraai, weet je van toeten noch blazen of ben je stokdoof, jammen kan echt iedereen!

Speel een nummertje of wat met ons mee, de grondtoon is vitamine C.
Verwacht geen spetterende solo's. De blauwe bes voert wel de boventoon, maar de overige spelers maken er een harmonieus samenhangende jam van.
De smaak is fruitig fris en vol, wedden dat u het roerend met mij eens bent?
Take it away!

recept jam van blauwe bessen

1 kilo blauwe bessen (the blues)
1 ons rode bessen
1 appel
het sap van een halve citroen
500 gram suiker

Kook de jampotten en deksels uit in een pan of in de vaatwasser op 75 graden.
Zet de potten klaar op schone theedoeken, met de openingen naar beneden.
Was en ris de bessen en rasp de appel.
Doe het fruit en de suiker in een pan en laat het ongeveer een uur koken. Blijven roeren en eventueel nog wat langer laten koken, 
totdat de jam de door jou gewenste dikte heeft. Neem de proef op de som met een lepeltje jam dat je op een bordje laat afkoelen. Is de jam nog wat slap dan nog wat laten indikken.
Is de jam dik genoeg dan meteen in potjes gieten vullen tot bijna de rand. Zet de potjes vijf minuten op hun kop en draai ze daarna om. Laat de jam langzaam afkoelen, om het geleren te bevorderen. Leg een handdoek over de jampotjes om het afkoelen te vertragen.
Ik gebruik geen geleisuiker omdat ik dat niet lekker vind en daarom gebruik ik als geleermiddelen en smaakmakers rode bessen, appel en citroen.
Voor ongeveer vier potjes van 400 gram.

Zou er een maximum gesteld zijn aan de export van blauwe bessen?

Muziek terwijl u werkt:
Lady Marmalade, Patti LaBelle
C Jam Blues, Duke Ellington
The King's Jam, Jimi Hendrix en B.B. King

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen