stoofpotje lamsvlees met saffraan uit Sardinië

'Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral'. 
Gavino Ledda ondervond aan den lijve dat er veel waarheid schuilt in deze woorden van Bertold Brecht. 

Op het straatarme Sardinië van de jaren ´40 en ´50 groeide hij op. Hij schreef het autobiografische Padre Padrone - De opvoeding van een herderszoon. 
Dit boek gaat over armoede, slavernij, geweld en eenzaamheid die Ledda´s jeugd en jong volwassen jaren tekenden. Over hoe hij hiertegen in opstand kwam en zich bevrijdde uit een kleine wereld door zichzelf te leren lezen en schrijven. 

Volgens Ledda's leeftijdsgenoten was het alsof zij het boek hadden geschreven, maar niet alle eilanders waren blij met de publicatie van deze zwarte bladzijde uit het leven op Sardinië. 
Padre Padrone werd verfilmd door de gebroeders Taviani die er in 1977 in Cannes de Gouden Palm voor de beste film mee wonnen.

Het herdersleven was natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel.
Kijken we naar de goede Sardijnse herderskeuken dan koken we vandaag dit zonnige stoofpotje van lamsvlees. Om te huilen, zo lekker.

recept stoofpotje van lamsvlees met saffraan uit Sardinië

1 kg lamspoulet
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gehakte platte peterselie
1 dikke teen gehakte knoflook
250 gram gepelde (verse) tomaten
1 envelopje saffraan
ongeveer 2 dl groentebouillon
peper
zout

Bak de peterselie met de knoflook in 3 eetlepels olijfolie, doe er het vlees bij en bak rondom bruin.
Doe er de tomaten bij, breng op smaak met zout en peper en laat een half uur stoven.
Los de saffraan op in een deel van de hete bouillon en voeg toe.
Breng het stoofpotje aan de kook en laat het nog ongeveer een half uur pruttelen.
Voeg de bouillon beetje bij beetje indien nodig toe.
Proef op zout en peper.
Het stoofpotje is klaar als het vlees gaar is en de saus de door jou gewenste dikte heeft.

Geef er brood en bonen bij.

Variatietip: stoof kikkererwten (uit blik) mee, in de saus. Lekker en gezond!

Muziek terwijl u werkt:
Chain gang, Sam Cooke
Climb every mountain, Nikki
De film Padre, padrone (1977), Paolo en Vittorio Taviani

Mijn advies: eet eerst het stoofpotje en kijk dan naar de film. Die is mooi maar bevordert de eetlust niet.

Gebaseerd op Ricette di Sardegna, edizioni Balzano

3 opmerkingen:

  1. via via kom ik op je blog en wat een mooie ontdekking. Ben je gaan volgen en een linkje op mijn blog gezet naar jou.
    Complimenten voor je mooie post's met recepten, muziektips en film's.
    Wat wil een mens nog meer..
    Warme groet uit de casa!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ciao Casa di Mama, ik volg je gezellig terug, als ik aan het eind van mijn geld nog een stuk maand overhoud moet ik bij jou wezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. helaas geen safraan in the house (moet toch eens leren om eerst een recept te kiezen, kijken wat er nodig is.......goed voor de rest zal het straks wel smaken met dit als voorafje met wat brood daarna penne alla mamma en gegrilde courgette en puntpaprika en sla......ach wat zou het leven zonder lekker eten saai zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen